Trandoshan bounty hunter

A Trandoshan lények (vagy ahogy saját nyelvükön nevezik magukat a T’doshok) egy hatalmas két lábon járó hüllőszerű humanoid faj volt, mely a Trandosha (vagy Dosha) bolygóról származott. Rendkívül érzékeny szemeikkel az infravörös tartományban is látnak, valamint ahogy a gyíkok, (melyek képesek visszanöveszteni a letört farkukat,) a Trandoshanek is képesek visszanöveszteni elvesztett (vagy sokszor inkább levágott) végtagjaikat, bár ehhez elég sok idő kell, mindenesetre képesek regenerálni magukat. (Hüllőkhöz hasonló farkuk nekik egyébként nincs.) További érdekes és hüllőszerű tulajdonságuk, hogy időnként levedlik régi bőrüket. Testük nehezebb, és erősebb, mint egy másfajta humanoid lénynek, vagy egy embernek. A Trandoshan egy harcias faj volt, akik összeszövetkeztek a Birodalommal, mely felbérelte őket, hogy fogjanak el Wookie-kat rabszolgának. Sokszor úgy is említik őket, hogy “Trandoshan slavers” azaz Trandoshan rabszolgatartók, vagy Trandoshan rabszolga-kereskedők. A leghíresebb Trandoshan talán Bossk, aki a Birodalom Visszavágban meghívást kapott Vader Nagyúrtól az Executor nevű csillagromboló fedélzetére, aki Han Solo, és Chewbacca a Wookiee ősrégi ellensége volt.

valamint ismerős lehet még Pekt, a Galactic Battlegroungs-ból is ismert Trandoshan rabszolga-kereskedő.

pekt_gbg_trandoshan_rabszolga kereskedő

Még a Clone Wars animációnak köszönhetően megismerhettük Gha Nachkt-ot is, aki egy Trandoshan guberáló, fosztogató, és kereskedő volt, amit talált, azzal kereskedett, egészen addig, mígnem megtalálta R2-D2-t, akit Grievous tábornoknak adott el, ám a fizetsége egy szerény hátbadöfés lett. 

A Trandoshan faj galaxis szerte híres volt hatalmas erejükről. Valamint arról, hogy míg a többi faj már kevésbé használta a sima fém kardokat, és áttértek a sokkal erősebb vibropengékre, a Trandoshanek továbbra is előszeretettel használtak archaikus fegyvereket. A Trandoshan kard és a Trandoshan dupla-pengéjű kard tradicionális fegyver volt, ám egy igen ritka ásványból készült, a chalon-ból, emiatt bár “csak egy sima” kard volt, mégis élesebb, és nehezebb volt, mint más Köztársasági pengék. Egy ilyen dupla pengéjű kardot láthatunk ennek a kék ruhás Trandoshan fejvadásznak a kezében is a Jekk Jekk Tarr bűnbarlang egy szobájában is.

A Trandoshan kard és a Trandoshan dupla-pengéjű kard tradicionális fegyver volt

Valamint távolsági fegyverként használták a wookie-któl zsákmányolt íjpuskákat, és a Republic Commadóban megismerhettük, hogy a KotOR után évezredekkel, a 66-os parancs idején már a Trandoshanek használták az “Accelerated Charged Particle Gun” lőfegyver családot is. 

Mint a többi fejvadász, a Trandoshan fejvadászok is kezdetben “érdekvédelmi szervezetekbe” tömörültek. A Fejvadászok Céhe egy igen régóta működő “szakszervezet” volt, mely szabályozta fejvadász tevékenységet, és kialakított egyfajta rendszert, és etikát. Az Elvhű Fejvadász Kódex tartalmazta azokat az íratlan szabályokat, melyeket a fejvadászok betartottak, ezzel tiszteletben tartva egymást, és a “szakmát”. 

A régi Sith Háborúk ideje alatt azonban sok fejvadász már nem követte tovább a fejvadászok illemkódexét, és kezdtek lezülleni, elfajzani, megadva magukat az új idők újabb szeleinek, és sötétebb korának. Mikor a Sith-ek fejpénzt ajánlottak a Jedikért, a semleges fejvadászok is rengeteget megöltek, nem csak a Sith-ek. Miután a Jedik majdnem eltűntek, GOTO, a Nar Shaddaa-i maffia feje is beszállt a játékba, mert neki a szemben álló felek közti egyensúly felelt volna meg jobban, hogy azok egymással legyenek elfoglalva, így GOTO továbbra is nyugton végezhesse mindenféle kétes üzelmeit. Ezért GOTO is vérdíjat tűzött ki a Jedikre, mégpedig úgy, hogy az ÉLŐ Jedikért többet fizetett, abban bízva, hogy így inkább neki adják majd el a Jediket a Kartell fejvadászai élve, de sok fejvadász GOTO vérdíját felhívásnak érezte arra, hogy a Jediket el kell pusztítani, és a túlélőiket könyörtelenül levadászták, és megöldösték. Mikor az utolsó Jedik egyike, az Exile Jedi megjelent Nar Shaddaa-n, a helyi Fejvadász Céh fejvadászai annyira mohók voltak, hogy ők szerezhessék meg Exile skalpját, hogy nem is őt ölték meg, hanem egymást, pénzsóvárságuk miatt gyakorlatilag felszámolva a Nar Shaddaa-i maffiát, azaz saját magukat.

Vossk, a Céh feje azonban érdekes módon hű maradt az Elvhű Fejvadász Kódexhez, kapcsolatba lépett az Exile-lal, és így Vossk életben is maradt. 

trandoshan_bounty_hunter_vossk



Több Trandoshan kasztot is megismerhettünk a Star Wars filmekben és játékokban. A magas barna bőrű Trandoshan a legismertebb, ez látható az epizód 5-ben és 6-ban, és velük találkozunk a Jedi Knight sorozatban is; a Galactic Battlegrounds-ban pedig ők a naboo-i civilizáció fejvadászai, valamint a Star Wars: Republic Commando-ban is harcolhatunk tagbaszakadt, óriási Trandoshan nehéz zsoldosok ellen. Érdekességként említem, hogy még vannak zöld bőrű, főleg a Kiterjesztett Univerzumban található Trandoshan kasztok is.

trandoshan_bountyhunter_gbg a nabooi civilizáció fejvadászát alakítja

Meg is hallgathatjátok a rendkívül jellegzetes, különleges, (és a KotOR játékokig az EGYETLEN) Trandoshan mondatot a Birodalomból, melyet Bossk mondott a filmben. Ugyanezt az egy mondatot mondja ezerszer a Galactic Battlegrounds játékban is a Trandoshan fejvadász is. A többi GBG fejvadásznak sok mondata van, de a trandoshanek csak azt ismételgetik, (ahogy mi szoktuk mondani viccesen,) hogy “szürke elf”. 🙂 Biztos szoktak szerepjátékozni szürke elfek ellen. 🙂 Valamint beteszek hosszabb, másfajta, mégis jellegzetes trandoshan mondatokat a Kotor játékokból is, az utolsót maga Vossk mondja az Exile-nak. Kattintsatok az alábbi linkekre, és hallgassátok meg a mondatokat igazi trandoshan hangon, melyeket jellemez egy elfojtott, rekedtes súgdolózáshoz hasonló hangtónus, olyan mintha valamit titkot osztanának meg az emberrel, kissé megfázva, mely miatt néha a mondat végén felszakad egy kis zizi… 🙂

Bossk tipikus trandoshan mondata

trandoshan mondat a Kotor-ból

trandoshan mondat a Kotor-ból

trandoshan mondat a Kotor-ból

trandoshan mondat a Kotor-ból

trandoshan mondat a Kotor-ból

Sőt, a KotOR1 és KotOR2 játékokban is ők jelentik a kötekedő és “feldarabolandó” rosszfiúk gerincét. Ahogy HK-47 mondaná, belső igényük van arra, hogy szétlőjük őket. 🙂 A KotOR sorozatban nem a Bosskon látható sárga pilótaruhában vannak, hanem egy lilás kezeslábasban, vagy egy kék uniformisban. A lila ruhás trandoshanek leggyakrabban a vibrokarddal vannak felszerelkezve, és általában beállnak valamilyen hadúr fegyveres csapatába, egyfajta zsoldosként. Így találkozhatunk velük Davik Kang hajóján, sőt a Suvam Tant terrorizáló Kartell behajtó legényeiként is.

trandoshan_davik_kang szolgálatában
suvam_trandoshan fenyegetésben

A kék uniformisúak gyakran önállóan tevékenykednek, főleg a Céh haldoklásától kezdve saját szakállukra kezdtek dolgozni.

trandoshan_bodyguard

A hagyományokkal szakításuk jelképeként ruhájuk színével is “tüntettek”, és a vibrokard helyett átálltak a wookie nyílpuska használatára is. Ilyen az a karakter is, mely az én custom figurám ötletét adta. Fent már láthattátok, hogy Vossk is ilyen ruhában volt. Ezen a screenshoton pedig egy másik kék ruhás Trandoshan fejvadászt láthatunk, ő csak egy NPC, iszogat a Nar Shaddaa-i kantinban, vele nem különösebben kerülünk kapcsolatba, pusztán “dekorációs elem”.

trandoshan_vendeg iszogat a nar shaddaai kantinban

Azonban ezen a másik illusztráción láthatjuk azt a kék ruhás Trandoshan fejvadászt, aki csapdába csalta az Exile Jedit Telos-on, és egyedül próbálta őt legyőzni, hogy az egész fejpénzt be tudja zsebelni, vesztére, mert tragikus hirtelenséggel elhalálozott… Ám előtte egy picit rohangáltam körülötte, hogy a referencia fotókat el tudjam készíteni nektek. Úgy is mondhatjuk, “körbejártam picit a problémát.” 🙂

Trandoshan fejvadász aki csapdába csalta az Exile Jedit Telos-on

Custom Trandoshan fejvadász figura elölről leeresztett nyílpuskával

trandoshan_bounty_hunter
Custom Trandoshan fejvadász figura elölről leeresztett nyílpuskával hogy látható legyen a ruhája is

Custom Trandoshan fejvadász figura célzásra emelt nyílpuskával

trandoshan_bounty_hunter elolrol
Custom Trandoshan fejvadász figura elölről célratartott nyílpuskával

Custom Trandoshan fejvadász figura hátulról

trandoshan_fejvadász hátulról

Custom Trandoshan fejvadász figura jobb oldalról

trandoshan_bounty_hunter_oldalrol
trandoshan_fejvadász jobbról

Custom Trandoshan fejvadász figura bal oldalról

trandoshan_bounty_hunter_oldalrol
trandoshan_fejvadász balról

Köszi hogy a CustomStarWarst látogatod! 
 

írta: Rostás Norbert 2009.06.29. a figura készülte évekkel azelőtt.