Aqualish

Az Aqualish egy harcias humanoid (emberszabású) faj az Ando nevű bolygóról. Kinézetükben felismerhetőek egyes vízi állatok vonásai (például a rozmár, ezért nevezik őket walrusmannak, azaz rozmár embereknek), de ugyanakkor pókszerű jegyek is egyértelműen felismerhetőek. A galaxis minden táján előfordulnak. Haj keretezte arcukon két óriási szemük van, és szájuknál két, a pókokéhoz hasonló rágószerv, vagy agyar helyezkedik el. Az Aqualish lényeket egy undok, trágár, goromba, és agresszív faj tagjainak tartották. A dolog persze részben sorsszerű volt, lévén nem volt túl sok választásuk, mindenesetre az Aqualish gyerekek általában már a szakma választás során a hagyományos Aqualish foglalkozásokat nevezték meg. Azaz a mi akarsz lenni, ha nagy leszel kérdésre nagy eséllyel zsoldos, fejvadász, vagy kalóz válasz érkezett. 🙂 Az Aqualish faj egyik leghíresebb reprezentánsa Ponda Baba volt, aki az EP4-ben belekötött Luke Skywalkerbe a kocsmában, valamint Grunda Dolma, aki a Clone Wars rajzfilmben szerepelt annakidején, mint egy érdekes női gladiátor, akkor láthattuk, mikor Asajj Ventress leveri az egész arénát, hogy bevágódjon Dookunál. 

Egy vicces jelenet adódik egy KotOR2-es párbeszéd miatt, ami jól illusztrálja az Aqualish mentalitást, mikor az Exile Jedi találkozik Margarral az Iziz reptérrel szemben, és beszélgetésbe elegyednek egymással. 

Exile Jedi: “Hmm, egy Aqualish kereskedő? Neked nem inkább egy Bith lényt kéne kifosztanod pár kredit miatt?” 
Margar: “Nem értem miért mondod ezt, azért nem minden Aqualish ilyen, meg aztán kevés Bith jár errefelé mostanában.” 



Az Aqualish fajnak három alosztálya létezik, az Aquala, az Ualaq (akik egyfajta genetikai mutáció miatt jöttek létre), és a Quara, akik a kezeik, és szemük alapján voltak megkülönböztethetők. Az Aquala fajnak uszonyszerű kezei vannak, az Ualaq és a Quara fajnak voltak normál ujjai, körmökkel. Az ujjakkal rendelkező Aqualish fajok tovább csoportosíthatóak a szemeik száma alapján, hiszen míg a Quara, és az Aquala fajoknak 2 szemük volt, a kevésbé elterjedt Ualaq fajnak 4. Míg a legtöbb Ualaq és a Quara kezén öt ujj volt, néhány Ualaq egyednek 3 ujjú kezük volt, nagyon vastag ujjpercekkel. Bár az Ualaq és a Quara csak körülbelül tíz százalékát képezték az Aqualish populációnak, ügyesebb ujjaik miatt könnyebben boldogultak a technológiákkal, emiatt jobban fejlődtek, és terjedtek el világszerte. Mivel az Aquala faj a Quarákat tette felelőssé amiatt, hogy az Aqualish népre úgy tekint az egész galaxis, mint a világ thugjai (azaz zsivány, pribék, gonosztevő, lásd thug2 cikkem), nem igazán jöttek jól ki egymással.

Mindhárom Aqualish faj ugyanannak a nyelvnek beszélte egyfajta rokon dialektusát. Ennek ellenére a három nép kapcsolata egymással igen problematikus volt, mivel mind a három úgy gondolta, hogy ők a felsőbbrendű faj. Ellentétjeiknek legnagyobb, és legpusztítóbb mementója az Aqualish Polgárháború volt. A háborút az Aqualák kezdték, mert véleményük szerint a Quarák és az Ualaq-k nem engedték őket megfelelő mennyiségben halászni. A háború egészen addig tartott, míg hódítók nem érkeztek az Ando bolygóra. Az Aqualish népek ekkor összefogtak, hogy visszaverhessék a külső ellenséget. Az Aqualish faj elmaradott volt, ezért a csillagközi utazásra eddig nem volt képes. Ám mivel sikerült lelőniük pár ellenséges űrhajót, azokat tanulmányozva rájöttek azokra a technológiákra, melyek miatt ők is képesek lettek utazni, terjeszkedni. És mire használták új technológiájukat? Eltaláltátok! Véres háborúkra szomszédos bolygókkal! Az Aqualish csapatok előrenyomultak, és hódítóhadjáratokba kezdtek. A dolgok egészen addig fajultak, hogy kirobbant a háború az Aqualishek és maga a Régi Köztársaság közt. Természetesen a Régi Köztársaság elpáholta őket, főleg mivel az Aqualish fegyverzet elmaradott volt, csapataikat szedett-vedetten szerelték fel főleg a legyőzött ellenfelektől zsákmányolt fegyverekkel, de a Régi Köztársaság erői körültekintően lefegyverezték az Aqualish csapatokat, és elvették tőlük ezeket is. Egy időre… 

Mert a Köztársaság idejére az Aqualishek ismét felkerekedtek, és elfoglaltak tizenöt szomszédos Mid Rim bolygót, és megalapították a masszívan képzavaros Ando-i Szabad Kolóniákat. Hogy miért szabad egy kolónia, egy gyarmatosított bolygó – ne kérdezzétek. Jó kis Aqualish logika, ugye? 🙂 A Klón Háborúk alatt az Andoi szenátor Po Nudo vezetésével elszakadtak a Köztársaságtól, és Po Nudo elkötelezte magát és népét a CIS (Confederacy of Independent Systems) szövetségeseként, összeszövetkezve Dooku gróffal. Po Nudóék valószínűleg csodálkoztak, és nem értették, hogy az Ando-i Szabad Kolóniák miért nem akartak a CIS “oltalma” alá kerülni, mindenesetre gyarmataik leváltak róluk, és maradtak a Köztársasággal, védelmet kérve. 




A KotOR sorozatban sokszor fogunk találkozni Aqualishekkel. A KotOR1 és a KotOR2 is igyekszik a fentebb írt jellemzők szerint ábrázolni az Aqualisheket. Ez az Aqualish például Ponda Babához hasonlóan masszívan italozik, kedvenc helye a vadászház és a kocsma, ahol lehet kötekedni, szerencsejátékokat űzni, és hát inni, inni, no meg inni. Ez itt valószínűleg már annyit ivott, hogy mozdulni sem tud, ül, és bámul ki a fejéből. Tatooine-on találkozunk vele a vadászházban. 




Más Aqualish lények egy hadúr szolgálatába álltak, zsoldosként. Ezek itt Calo Nordhoz csatlakoztak, és vele követték el gonosz üzelmeiket, míg Revannal nem találkoztak, mert az precíz suhintásokkal felaprította ezt az egész képen látható kompániát.

A második screenshoton látható Aqualish fogdmeggel pedig Alsó-Taris-on találkozhatunk, ő a KotOR1-ben szerepel. A történet szerint 2 rivális banda harcol egymással a dominanciáért, a Fekete Vulkarok, és a Rejtett Bekkek. Úgy emlékszem, mind a két bandában vannak Aqualish thugok. Az az, amelyik a Rejtett Bekk bázison sétálgat Revan mellett a screenshoton értelemszerűen a Rejtett Bekkekhez csatlakozott bandatagként, és Gadon Theket szolgálja.

Ezen a képen is van egy, éppen Felső Taris-on inzultál egy lakost, valami pénzt követelve, ő pedig a Vulkarok pénzbehajtója ha jól emlékszem. 




A most következő Aqualish pedig a KotOR2-ben úgy döntött, hogy belép a Sith Akadémiára. Hiszen ott király dolga lesz, hiszen “csak” gonoszkodni kell, öldösni az embereket, harcolni, és bántani másokat, abban pedig már úgyis jók genetikailag. Persze a Sith-ek jót röhögnek rajtuk, és kiállítják őket étlen-szomjan az Akadémia elé, hogy a nélkülözéssel bizonyítsák eltökéltségüket. Persze nem vesznek fel senkit, ők hárman már 3 napja álldogálnak itt étlen-szomjan a bejutás halvány reménye nélkül. 




Ez az Aqualish pedig megpróbált dolgozni, de bárcsak ne tette volna! Elszerződött a Tatooine-i reptérre dokkmunkásnak, kikötői alkalmazottnak. Mivel vagy koki részeg, vagy magasról tojik a feladataira, többször hibázik. Minket is alaposan megtréfál, összekeveri a papírokat, és felrak több konténernyi Gizka lényt az Ében Héjára, majd faképnél hagy. Ezzel létrehozva a Gizka küldetést, aminek az a lényege, hogy a játékosnak megoldást kell találnia arra, hogy fog megszabadulni a hajón kiszabaduló, és összevissza ugráló apró lényektől, akiktől gyakorlatilag lépni sem lehet majd.

Nagyon jó példa még az Aqualish szakmaválasztásra a Clone Wars animációs filmből is van! Egy Aqualish ugyanis elszegődött a Neimodiai Lok Durd tüzérének, mindig ott liheg a nyomában. A szeparatista tábornok és feltaláló kifejlesztett egy katasztrofális pusztításra képes rakéta-szerűséget, mely az összes élő szervezetet elpusztítja a becsapódás körzetében, de a robotokra nincs hatással. Csak a tűz gombot kell nyomkodnia az Aqualish tüzérnek, becéloznia valami szaftos célpontot, és máris ezrek hamvadnak porrá, és még fizetnek is érte. Zsír! Ez a neki való állás, azonnal jelentkezett is rá, fel is vették, gyakorlatilag mondjuk ki hóhér munkakörbe.

***

Tekintsétek meg a custom Aqualish figurámat! Ez az egyik kedvenc custom figurám, annak ellenére, hogy nem valami főhőst ábrázol. Mégis nagyon aranyos, és az is tetszik benne, hogy szakítottak általa a Ponda Baba kinézettel, és egy teljesen újszerű Aqualish viseletet teremtettek meg, ami bár nagyon nehéz customozó szemmel, de talán pont ezért lehet látványos a külső szemlélőnek.


Custom Aqualish figura elölről


Custom Aqualish figura hátulról


Custom Aqualish figura oldalról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza mielőbb!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 06. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)