Kék klón hadnagy

Filmes custom kék klón hadnagy figura

A közelmúltban már bemutattam nektek egy custom zöld klón őrmestert, és ejtettünk pár szót magukról az epizód 2-es „tarajos” klónokról. De kik is voltak ezek a klónok, és ki volt az „apjuk”? A Star Wars Epizód II: Attack of the Clones-ban kiderült, hogy a klónok genetikai mintáját egy bizonyos Jango Fett, a Galaxis egyik leghírhedtebb fejvadásza adta. Cserébe, természetesen egy számottevő tiszteletdíjon felül Jango kért egy módosítatlan, nyers klónt, Boba Fettet, akit fiaként nevelt.

Miután a fizetségét megkapta, Jango biztosította a kért mennyiséget a DNS-éből a kaminói klónozóknak, sőt, később már a kifejlett klónok egy részének harci gyakorlatait is vezényelte, tanítgatva őket. A klónok egyedfejlődése közel kétszer akkora sebességgel folyt, mint ahogy egy normál ember fejlődött volna. Ez tette lehetővé, hogy a Kaminoiak villámgyorsan előállítsák az első hadosztályokat.

Természetes „mellékhatásként” a gyorsabb genetikai öregedés felére redukálta a klónok várható élettartamát. De más téren is belepiszkáltak a klónok génállományába, ugyanis a klónok feltűnően kezelhetők lettek, ezáltal gyakorlatilag vakon engedelmeskednek a „megfelelő felettes” parancsainak. Ki lehet az a megfelelő felettes? Természetesen Palpatine, kinek parancsai elsődleges prioritással lettek beleégetve a klónok tudatalattijába. Palpatine nagy sakkjátékos volt! Úgy állította fel ezt a „klón csapdát”, hogy a Jediknek ne maradjon választásuk. Kukkantsunk be a fondorlatos Sith sötét gondolataiba egy percre! „Nem akarjátok megszavazni a Köztársasági Hadsereget nekem?? Hát majd teszek róla! Vagy megdöglötök a Geonozison, vagy TI MAGATOK élesztitek fel és hagyjátok jóvá a Köztársasági klónhadsereget, amivel majd később foglak titeket likvidálni a 66-os parancs után, nincs esélyetek, így is, úgy is végetek van. Csak időt tudtok nyerni, a háborút nem! Ez a Huszonkettes csapdája! Ígyis-úgyis el FOG kezdődni a klónok háborúja, ígyis-úgyis végetek lesz, és a klónok ígyis-úgyis százezrével fogják gyarapítani az ÉN hadseregemet, miután ti majd megszűntök létezni!” 



Említettem, hogy a sima klón közkatonákat genetikailag módosították, hogy a vezetőiknek feltétel és gondolkodás nélkül engedelmeskedjenek. Az esetek túlnyomó részében ez működött is, alig-alig tudunk olyan esetekről, mikor a klónok ellenszegültek volna parancsoknak, vagy fellázadtak volna, esetleg árulók lettek volna. Climber például megtagadta a parancsot, hogy Jedi mestereire támadjon, erről már korábban beszámoltam nektek. Arra azonban tényleg nem volt idáig példa, hogy egy klón áruló legyen, segítse a szeparatistákat, eláruljon haditerveket, szabotáljon klón létesítményeket, és gépparkot, erre is fogtok látni példát majd a Clone Wars animációs filmsorozat egy későbbi részében.

Ez azonban genetikai hibának tekinthető, esélye gyakorlatilag egy a millióhoz, bár ennek pontos megállapításában C-3PO szava mérvadóbb lenne. Mindenesetre például ez az áruló klón érezte, hogy valami nincs rendjén a klónokban, vakon engedelmeskednek, de a megoldást nem találta meg magában, mert egyszerűen NEM VOLT BENNE. Még a csíráját is kigyomlálták belőle, hogy gondolkozni, dönteni tudjon morális kérdésekben, ezért mivel a helyes megoldásra nem jött rá, a Jedik ellen fordította tehetetlen haragját, és testvérei ellen fordult, Asajj Ventresst támogatva. Ezek a helyzetek azonban meglehetősen ritkáknak számítottak. Főleg olyan tudatalatti, ösztön szintű, intuitív dolgok tudtak bekavarni Palpatine klón regulációjába, melyekre előre nem tudta a kaminóiakat felkészíteni, amire előre nem lehetett számolni. Erre például jó példa lesz az a Clone Wars rész, melyben Obi-wan Kenobi előre küld két klónfelderítőt Ryloth-on, akik találnak egy tündéri aranyos twi’lek kislányt, aki felébreszti bennük az apai ösztönt, egy védelmező, gondoskodó tudatalatti rutint, melyre Palpatine nem számíthatott előre. Így a két klón feladatát picit figyelmen kívül hagyva, vagy legalábbis módosítva a kislányt kezdi kísérgetni, majdnem végzetes időveszteséget szenvedve.

Viszont rendkívül mulatságos, hogy mikor a kislány sírva átöleli a klónt, a kemény szívű, férfias, kegyetlennek tűnő klónok azt sem tudják, mit kell csinálni, tanácstalan arccal, félve nyúlnak a kislányhoz. Ölni megtanították őket, de szeretni, és ölelni nem, de valahogyan ösztönösen előjönnek az apai érzéseik, és nagy nehezen sikerül átölelni a kislányt. Tehát egyes, ritka esetekben a sorklónoknál is előfordul a szabad akarat csírája. Ezek azonban főleg klón parancsnokoknál fordulnak elő, ugyanis az ő genetikai állományuk nagyobb szabad akaratot, önálló döntéseket, és több kreativitást hagyott meg nekik, lévén nekik kellett dirigálni a többi, gondolkozásában jelentősen megbéklyózott sima klón. Persze még a sárga színű klón parancsnokoknak sem volt korántsem „annyi esze” még hadászati szempontokból sem, mint egy Jedinek, ezt például Yoda mester is felismerte, és nem bízta a Geonosisi csata levezénylését a szárazföldi csapatok fővezérére, hanem elvitette magát „Galactic Battlegroundsozni”, azaz stratégiai monitorokon figyelemmel kísérni a csatát. Ezért történt, hogy a klónok elvitték Yodát a főhadiszállásra, hogy ott a monitorokon figyelemmel tudja kísérni a csata menetét, a csapatok mozgását, és irányíthatja őket, mint egy stratégiai játékban, ám ez ott nem játék, hanem élet halál harc volt. Nem tudni, hogy vajon Yoda mester értett-e a csatameditációhoz, mint Bastila Shan a KotOR hőse, tartok tőle azonban, hogy sajnos nem. Így csakis bölcsessége, és tapasztalatai segíthették, ám döntései élő emberekbe, méregdrága harci eszközökbe kerülhettek, így bár Yoda nem vitte közvetlenül vásárra a bőrét a fronton, ám szerepe a Geonosisi csatában elévülhetetlen volt.

Egy tehát bizonyos, a sima klón közkatonáknál tehát gyakorlatilag kizárható volt az ilyen jellegű „gondolkozni akarok” defektus, a klón parancsnokoknál is pár egyedi kivételt leszámítva kijelenthető volt, hogy a klónok rongybabák, Palpatine marionett bábui voltak. A dolgok végül odáig fajultak, hogy a Phase 2 azaz 2. fázisú klónok Palpatine parancsára Jedi tábornokaik ellen fordultak a 66-os parancs miatt, és a parancshoz hűen lemészárolták őket. Ez a momentum vetett véget a Klón Háborúknak, és egyúttal a Jedi Rendnek, valamint a Köztársaság is innentől szűnt meg létezni. A klónok egy furcsa kettősséget testesítenek meg.

Míg az Epizód 2-ben ők voltak a jófiúk, akik kimentették a Jediket a Geonosisi arénából Dooku gróf droidhadseregének karmaiból, és bajtársakként harcoltak közösen velük éveken át a háborúban, addig az Epizód 3-ban átvedlettek agyatlan hóhérokká, barbár, kegyetlen ítélet végrehajtó gyilkológépekké. Sok rajongó jobban szereti az Epizód 2-es klónokat, bevallom én is. Először is mert barátai, fegyvertársai voltak a Jediknek, a Köztársaság hősies megmentői, meg természetesen sok Jedi mesteré is. Másodszor pedig azért szerettük jobban, mert jobban kigyűjthetőbbek voltak, ugyanis csak egy pár színvariációja volt az AOTC klónoknak, míg a legtöbb a sima fehér közkatonákból állt. Erre jó példa a Clone Wars szériában kiadott deluxe clone trooper army set volt. Bár később kitaláltak pár színes klónt is tartalmazó szettet, melyek ugyancsak három klónt tartalmaztak, talán emlékeztek, egy állt, egy térdelt, egy hasalt, de minden csomagba csak egy volt színes, a többi fehér volt. (Persze később lett egy speciális szett, ami tartalmazta egy szettben az összes színes klónt, úgyhogy azért régen sem kellett félteni a gyártót a koldusbotra jutástól.) Mégis, a leggyakrabb megvásárolható, ezáltal a legáltalánosabb színes klón egy piros klón volt egy tripod cannonnal, egy háromlábú ágyúval, szóval én is abból a testből készítettem el a custom klón hadnagyomat, és a múltkor már bemutatott klón őrmesteremet is. A clone trooper hadnagyoknak kék festése van, akik klón szakaszokat, a filmből és a játékból is ismert ún. „platoon”-okat vezettek, melyek 36 gyalogosból álltak, 4 olyan rajból álltak, melyeket a már bemutatott zöld klón őrmesterek irányítottak, ahol ugye 1 raj 9 klónból állt. Ezen a KOTF screenshoton egy kék festésű klón hadnagyot láthatunk Kamino egyik platformján, egyfajta illusztrációként küldte Darth Stryker – „KOTF specialistánk”. 🙂 




Ha van kedvetek, még hallgassatok meg a Galactic Battlegrounds adatbankjából pár jellegzetesen katonás klón szöveget is: 


Attacking the enemy, general. (támadom az ellenséget, tábornok.)
I’ll take care of it commander! (személyesen intézem el parancsnok!)
Target acquired. (ellenséges célpont!)
Sir! (Igen uram? Parancsára!)
Targeting enemy. (ellenség befogva, célkeresztben)
The enemy is mine! (ez az ellenség az enyém!)
Understood general! (értettem, tábornok!)
Yes sir! (igen uram!)
You there, freeze! (Te ott! Állj csak meg!)
Your orders, general? (Mi a parancsa, tábornok?)
Clonetrooper reporting general! (Klón katona jelentkezik, tábornok!)
clonetrooper_standing_by! (Klón katona készenlétben) 
Good guys wear white! (és végül az egyik kedvencem, mely még az ep2-es tarajos „”JÓ” klónokra volt igaz: a jófiúk fehér cuccban vannak…!) 



Tekintsétek meg a kék custom klón hadnagyomat!

custom klón hadnagy figura elölről


custom klón hadnagy figura hátulról


custom klón hadnagy figura oldalról


Köszönöm a figyelmeteket.

 A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 05. 29. (a figura készülte évekkel azelőtt.)