Selkath

 A Holokron rovat Custom intró cikkében már szó esett bizonyos Selkath lényekről, vagy más néven a manaanitákról. Be is mutattam illusztrációként magát a lényt egy fotón, egy saját készítésű Selkath figura segítségével. Ezúttal megnézzük picit részletesebben, mi is az, hogy manaanita, miért érdekes a fajuk, milyen szerep jutott nekik a Star Wars Kiterjesztett Univerzumában.

Selkath történet

kotor1 selkath

A Manaan bolygó őshonos lakói a Selkath-ok. A halszerű, békaszerű, vagy nem is tudom milyen Földünkön élő állathoz hasonlítható lények békés természetű, szorgos élőlények voltak. (A faj engem bizonyos elemeiben a Gunganekre emlékeztet.) Sajnos, szorgosságukat a múltban rabszolgamunkára használták többen is. A KotOR 1 játéka során a dantooine-i csillagtérkép őrződroidjával folytatott manaan-i nyelven folytatott beszélgetésünkkor derül ki, hogy bizony az „Építtető” alacsonyabb rangú fajok rabszolgamunkáját használta fel a Csillagkohó, a Star Forge építése során. Revant irányítva rájövünk, hogy Selkath rabszolgák százezreinek verejtékes munkája, és szomorú halála fűződik a Sith űrmonstrum diadalmas megépítéséhez…

manaan

A játék korának jelenében a Selkath civilizáció már magas szintű, és technológiájuk komoly előrelépéseket tett a Régi Köztársaság évszázadai alatt. Építészetük pompázatos, Ahto City például egy vízre épített, sokszög alakú, rendhagyó formákkal teletűzdelt megakomplexum, melynek több dokkja, reptere, saját swoop versenypályája, szállodája, bevásárló központja van. A komplexum régióit folyosók kötik össze; a Köztársaságnak, és a Sith Birodalomnak saját negyedük, nagykövetségük van, melyek egymástól jól elszigetelve, a víziváros két szemközti szegletében kerültek elhelyezésre.

Ahto City utcáit térfigyelő 
  rendszerek pásztázzák

Manaan stratégiai fontosságú bolygó. Nemcsak elhelyezkedése miatt, hanem egy igen értékes természeti kincse miatt is, ugyanis a manaaniták itt bányásszák a koltót. A koltó hasonló anyag, mint a bacta. Nagy gyógyító erejű, igen értékes nyersanyagról van szó, amit idáig mesterségesen nem sikerült senkinek szintetizálni. Manaan kegyeiért mindkét birodalom verseng, de minden diplomáciai erőfeszítés, minden akarat, vagy tett csakis a koltó megszerzésére irányul mind a Köztársaság, mind a Sith-ek részéről. Manaan nem politizál, semlegességre törekszik, de ezen állapotát egyre nehezebben tudja fenntartani. A Köztársaság, és a Sith Birodalom intergalaktikus versengése, háborús viszályai miatt szigorú törvényeket hoztak a Selkath-ok, önmaguk, világuk, és a koltó érdekében. Ezért Manaan bolygón mindenfajta erőszakos atrocitást betiltottak, és ezek megszegése büntetést von maga után. Ahto City utcáit térfigyelő rendszerek pásztázzák, melyek bizonyítékként szolgálnak a peres eljárásokban. Persze így is állandó provokációk vannak a Sith-ek, és a Köztársaság között, de legalább fegyver nem dördül (csak ritkán).

selkath_kotor1

Manaan mindkét fél számára biztosítja a kért koltó mennyiséget. Ám a saját részével egyik birodalom sem elégedett. Mindkettő fél több koltót szeretne, úgy hogy a másik fél lehetőleg nem kapjon többé. Ezért a Sith Birodalom kormánypuccsot készít elő, melynek célja a Selkath kormány leváltása, a Manaan bolygó átvétele, és így egyértelműen az egyeduralom megszerzése a teljes koltó mennyiség felett. A Selkath-ok félnek a Sith-ektől, de úgy vélik, hogy a koltóval féken tarthatják őket. A Köztársaság azonban folyamatosan bizalmatlanságban tartja a manaanitákat, félelmüket tovább gerjesztve, miszerint a Sith-ek rosszak, és az első adandó alkalommal Manaan ellen fognak fordulni, ezért a Selkath-oknak nagy szüksége lesz a Köztársaság támogatására, no persze egy kis koltóért cserébe…

A Köztársaság diplomáciája eléri a vágyott sikert, a Selkath-ok engedélyt adnak a „jófiúknak”, hogy megépítsék saját köztársasági kitermelő üzemüket a Hrakert hasadékban a tengerfenéken. Persze a Köztársaságnak ez sem elég, tudósokat küld le a mélybe, hogy a nyers koltóval kísérletezzenek, megpróbálva lemásolni, szintetizálni azt. Ám a víz alatti bázissal hirtelen megszűnik a kapcsolat, a tudósok, a katonák, a személyzet eltűnik. Lásd Alien 2, mikor az LV-426 bolygóval hasonlóan megszűnt a kapcsolat, mert az Alienek elkezdtek rosszalkodni…

firaxa

Revan nagyjából ebben a történelmi helyzetben utazik Manaan-ra. A szituációt megismerve a Köztársaság engedélyével, egy (gungan) bongóhoz hasonló tengeralattjáróval le kell utaznia a Hrakert állomásra, hogy kiderítse, mi történik lent. Ez már több kutató osztagnak sem sikerült, sebaj, majd a játékos fényt derít mindenre Revant irányítva. Rájövünk, hogy a sok felbérelt zsoldosból álló felmentő sereg éppúgy halott, mint a bázis teljes személyzete. A Selkath-ok megőrültek lent, és mindenkit megöltek. Mérgező karmaikat kieresztve közelharcban igen veszélyes ellenfelek ezek a jámbor kinézetű, vékonyka végtagokkal rendelkező kis lények. Ráadás kellemetlenül fel is fegyverkeztek, és senkinek nem kegyelmeztek. Kiderült ugyanis, hogy szent állatuk, koltójuk védelmezője, a hatalmas Firaxa cápalétét veszélyeztetni a víz alatti köztársasági bázis tevékenysége. (Valamiért a Firaxa cápa, és ivadékai feltűnően agresszívek lettek.)

Revan két túlélő tudóssal találkozva megtudja, két lehetősége van. Felrobbantja a koltó kitermelő gépet és komplexumot, óriási anyagi kárt okozva, vagy mérget juttat a vízbe, megölve a cápát, és ivadékait, de ezzel meg a tiszta koltót veszélyeztetve.

selkath_birosag
selkath_biro

Nehéz döntés, melyet a játékosnak kell meghozni de végül Revan ígyis-úgyis a Selkath bíróság elé fog kerülni. A Selkath bírák nagytiszteletű manaaniták, bölcsek, és erélyesek. (Ismét párhuzamot vélek felfedezni a Gungan Vének Tanácsa, és a Selkath Bírák közt.) Ha megmenti a cápát, és a koltót, felmentik őt, ha megmérgezi mindkettőt, elítélik, de végül megkegyelmeznek neki, ám örökre száműzik Manaan-ról.

Előzetesen ugyanis Revan segít fényt deríteni a Sith Birodalom gonosz terveire, miszerint át akarják venni a hatalmat Manaan felett, valamint hogy elraboltak pár Erőérzékeny Selkath-ot, hogy a Sith-ek útjára tanítsák őket. Revan megtalálja az elveszett manaanitákat, és Bastila segítségével meggyőzik a renegát Selkath-okat, hogy ne hallgassanak a Sith-ekre, és térjenek észhez, valamint vissza a családjukhoz. Ezek az ifjak közül egy Shasa, aki később Jedi lesz, és megalapítja majd Shasa Rendjét, mely sok Jedit ad majd a Köztársaságnak, és még Vader Jedi-irtó hadjáratát és túléli majd egy-kettő Selkath Jedi.

De nem csak Selkath ifjakat talál Revan, hanem Manaan-on találja majd meg az egyik Csillagtérképet is lent, a tenger aljzatán. Sok érdekes kaland fűződik Manaan-hoz, és az egyik legszebb pálya, érdekes élmény Selkath-okkal beszélgetni, mert hangjuk valami hihetetlenül jól sikerült! Mély, csattogó, bugyborékoló nyelv, nagyon jó munkát végeztek a tervezők mikor megtervezték a Selkath-ok kinézetét, hangját, sztoriját, szinte mindent!

Selkath beszéd 1

Selkath beszéd 2

Különlegességek, egyedi vonások

selkath

A manaaniták vékonyka kézzel, lábbal rendelkeznek. Nagy fejük van, melyen oldalt ülő, nagy szemgödörben helyezkednek el a szemek. Bőrük halszerű, és foltos. Két fajt tudtam megkülönböztetni, az egyiknek szürkés a bőre, kékes foltokkal, a másiknak zöldes a bőre, és a foltok érdekes árnyalatú barnás-sötétzöld színűek. Nekem ezek jobban tetszenek. Őket örökítettem meg a custom figurámmal, elkészítve egy ilyen bőrű, narancs-kék ruhás Selkath-ot. A Bírák is e fajból származnak, és ugyan így néznek ki. A másik faj inkább sárga-barna, vagy bordó-barna ruhát hord. Ők adják az utcán járkáló, álldogáló civil lakosság egy részét. Az illusztráción láthatunk egy bordó, és egy sárga ruhás manaanitát is.

selkathok
mormogi papa

Testtartásuk furcsa, púpos, és hanyagnak tűnő, kezeiket szinte térdükig lógatják, és nagy lábaikat úgy emelgetik, csapkodják maguk előtt, mint Bud Spencer a békalábat a Nincs kettő négy nélkül című filmben. Ám az egész járás még egy karakterre emlékeztet, (talán másokat is,) szerintem Mormogi papa ment így a rajzfilmben, de erre a régi aranyos rajzfilmre szerintem a fiatalabb olvasók nem emlékeznek, inkább a mai negyvenesek. 🙂

Készítési trükkök és praktikák, azoknak, akiknek nem illúzióromboló a „making of”, azaz a „hogyan készült”.

Bastila Shan segít a CustomStarWarsnak közelről tanulmányozni a selkath fej formát

A manaanita testhez szükség volt egy vékony alakra, inkább női karakterre, mintsem valami férfias, páncélos katonára. Így hosszas töprengés után Jabba táncosnői közül Rystal-ra esett a választásom, és megszereztem azt a vörös hajú táncosnőt. Persze a fejet el kellett távolítani, valamint a felhúzott vállát, és a melleket le kellett faragni. Lágyékára rá kellett gyúrni egy kis putty-t, ez az a „kétkomponensű gyurma”, amiről az intróban már volt szó. (Halljuk pátinak, putinak, putnak, sőt viccesen az angol szó fonetikus kiejtésével puttynak is.) Ugyanígy kellett kialakítani a mellvértet, és a púpos hátat, valamint a mell-, és a hátvért közti pántszerű fém tartólemezt. A lábfejekre ki kellett alakítani a Selkath-ok páros lábujját, és hátulra a sarokképződményt. Majd a derékra rá kellett gyúrni az övet. Sniccerrel még puha formában be kell metszeni csattot. Mindez a putty munka semmi, ha a fej elkészítésére gondolok! A legnehezebb rész, már első ránézésre is, a két lelógó harcsabajuszszerű nyúlvány. Nos, ezt a nyújtást CSAK szuperfinom putty-ból lehet végrehajtani, legalábbis nekem az olcsóbb, szemcsés putty mindig elszakadt. Ez egy rétesnyújtáshoz hasonló folyamat, mely nagyon nehéz. Arra is gondoltam, hogy UTÓLAG ráragasztom majd a nyúlványokat, de az nem lett volna szép, és látványos, muszáj volt a fejből kihúzni, abból nyújtani a harcsabajszokat. Nem kis munka árán sikerült így, amit a fotón láthatunk. A dolgot nehezíti, hogy a kész fejből kellett nyújtani, mert utána már nagyon nehéz lett volna a sérülékeny nyúlványok közé kialakítani a teveszerű szájat. A szájban a fogak bemetszegetése ismét a sniccerkéssel zajlik, apró, finom, óvatos mozdulatokkal, lévén kisebb, mint egy milliméterről van szó. A két orrüreg létrehozása ehhez képes gyerekjáték, rotring ceruza hegyét bedugjuk a puha putty-ba, majd óvatosan elkezdjük kitágítani, emelni az anyagot, szabályos üregeket képezve. A rotring maradhat a kézben, a ceruza kupakjának szabályos körével préseljük be a fej oldalába a szemüregeket, majd oldalirányba deformáljuk el, kissé ellipszis formára, majd egy pici putty-t az ujjunk között kifli alakra hengergetve nyomjuk rá félkör alakban a szemek fölé, finoman alakítgatva a „szemöldököt”. (A szemet utólag ragasztottam be az üregbe.)

Mikor a fej megkeményedett, csakis utána érdemes a torzóra rágyúrni a nyakat, megformálva azt, majd sniccerrel ráncokat vagdosva bele, lehelet vékonyan! Majd a fejet rá kell tenni a nyakra, és gyengén bele kell nyomni, hogy a nyak kissé meggyűrődjön, hogy ezt a ráncos, természetesnek tűnő redőket létrehozzuk. No, kész a test, már csak meg kell keményedjen a „gyurma”, 4-5 óra múlva elméletileg megköt, de én csak másnap festek!

Festés

A referencia fotók, és a screenshotok színeinek létrehozása egyesével történik, mert a tárgylemezen kikevert festék hamar odaszárad. Mindig picit nagyobb mennyiségben keverjünk, mert utólagos korrekcióra majdnem mindig szükség van egy kis maradék festékre, az utolsó, megszáradt festékszín után! Ezen a figurán pedig elég sok árnyalat van, melyek az adott szín sötétítésével, világosításával, vagy keverésével jönnek létre. A foltok zöldjébe például egy leheletnyi barna, és bordó kell. A csizma, és a felsőtestet borító lilás vért csillogását egy pici ezüst hozzáadása adta. A szemgolyó csillogását pedig fehér, szürke, és ezüst rétegek adják. A kék ruhaszínbe, és a barna csuklószorítóba egy csöpp fekete kell, hogy sötétedjen. A pisztolyt antikolni kell, azaz a fémesség, és kopottasság látszatát kelteni, melyet száraz ecsettel, vékony ezüstrásöpréssel hozunk létre, melyet feketével, vagy rozsdásbarnával cifrázhatunk. A pisztolyokat „láthatatlan zsinórral”, más figurákról lekerült áttetsző műanyag szalaggal rögzíthetjük a figura kezébe.

Nagyjából ennyi elég a Selkath-ok bemutatására, és a custom figura elkészítéséről. Remélem tetszett az írás, és a custom figura képe, ha igen, tartsatok velünk legközelebb is, mert még jönnek szép sorban a főkarakterek, a rosszfiúk közül páran, valamint katonák, lények, robotok, és semleges NPC-k itt a Custom Starwars oldalon!

Tekintsétek meg a custom Selkath figurámról készült fotókat!

custom Selkath figura elölről

selkath custom figura

custom Selkath figura hátulról

selkath_custom_hátul

custom Selkath figura oldalról

manaanita_custom_oldal

Köszönöm a figyelmet, látogassatok vissza mielőbb! 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 03. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)