AT-RT driver (narancssárga)

Az AT-RT (All Terrain Recon Transport) egy egy üléses kétlábú klón lépegető volt, melyet a Köztársasági Klónhadsereg felderítésre és őrjáratozásra használt a Klón Háborúk idején.

Már írtam a birodalmi AT-PT lépegetőkről, az AT-RT azoknak volt a korai őse. A gyalogos elfogó lépegető 3.2 méter magas és 2.9 méter hosszú volt, melynek nyeregszerű ülésén egyetlen klón katona foglalt helyet. Pilóta kabin, vagy védelem nélkül a sofőr könnyen kilőhető volt, ami ezeknek a gépeknek a nagy hátránya volt, de a gép alacsony költségei, és a magas ülésből megnyíló jó látási viszonyok nagyjából kiegyenlítették a hiányosságait. Az AT-RT fel volt szerelve egy mozgásérzékelő detektorral és egy mobil adó-vevővel (ezért vannak hátul antennái), aminek segítségével a harctérről és tudott a pilóta jelentést tenni, és rádióforgalmat bonyolítani a többiekkel. A klón lépegető orrán ráadásul egy remek sorozatok leadására is alkalmas ágyú volt, valamint egy mortar kilövő, és mindezek azért egy jó kis gyalogos elleni elfogó vadásszá tették a lépegetőt. De mivel elég kis törékeny gép volt, az AT-RT lépegető különösen sérülékeny volt a nehéztüzérségi fegyverek ellen. Emiatt sok katonai vezető csapatosan alkalmazta őket gyors felderítőként, vagy gyalogság ellen. Leggyakrabban járőrként, vagy útkereső egységként alkalmazták őket. Ami ezeknek a gépeknek a nagy hátránya volt, hogy a sofőr könnyen kilőhető volt, hiszen csak rajta ült a lépegetőn, mindenféle kabin, vagy védelem nélkül. Sok AT-RT-t nem is felrobbantott az ellenség, hanem kilőve a sofőrt felpattantak a megürült nyeregbe, és az így megszerzett gépet fel tudták használni a klónok ellen. Ezt a Battlefront 2-ben ki is próbálhatjuk. Ezen a screenshoton egy superbattledroidot irányítva sikerült kilőnöm az AT-RT pilótáját, és felpattantam a helyére, a klónok ellen fordítva saját lépegetőjüket!

A Clone Wars animációs film pilot epizódjában is láthattunk AT-RT lépegetőket, mégpedig hármat, ahogy a Köztársaság védelmi állásai felé közeledő CIS csapatok felé ügetnek. Miközben a gyalogos klónok nagy része fedezék mögé vonult, és onnan lövöldözött, számomra érthetetlen okból 3 AT-RT kitört, és nekirohant az ellenséges vonalaknak – szét is lőtték mind a hármat egyetlen másodperc leforgása alatt. Hogy hova rohantak, és mit csináltak, az rejtély.

Egy későbbi Clone Wars epizódban ismét láthattuk az AT-RT-ket, mégpedig egy taktikailag kitűnő bevetésen! Mikor a szárazföldi klóncsapatok egy keskeny hegyi ösvényen át vonulnak Wat Tambor szeparatista erődítménye felé, a droidok egy történelmileg igazolt, és gyakran alkalmazott hadicselhez folyamodnak ellenük: kilövik a menetoszlop elején haladó AT-TE lépegetőt, ezzel megakadályozva, hogy a klónok folytathassák az utukat előre, majd kilövik az utolsó AT-TE-t, mely a menetoszlop végén haladt, ezzel gyakorlatilag mozgásképtelenné téve, és csapdába ejtve a köztársasági osztagot, hiszen innentől visszavonulni sem tudtak. Mace Windu mester Erő-lökéssel letaszítja ugyan az első AT-TE roncsát a szakadékba, ám ezúttal semmit sem érnek az AT-TE legendás tűzerejével, tekintve, hogy a lomha lépegetők egyelőre lőtávolságon kívül vannak, nem tudják viszonozni a szeparatista ütegek tüzét, és mire odacammognának, mindenkit letarolnának a CIS ágyúi. Nos, többek közt erre találták fel az AT-RT-ket! Gyors, mozgékony egységek, pillanatok alatt lerohanják a a droidok tüzérségi állásait, mégpedig maga Mace Windu Jedi mester vezetésével. Windu mesternek átadja a lépegetőjét egy speciális, és eszméletlen jól kinéző páncélos AT-RT sofőr, kinek a helyére pattanva a nyeregben a Jedi maga vezeti az ellentámadást. Windu virtuóz módon irányítja az AT-RT-t, és villámgyorsan cikázva a neki szánt lövedékek közt villám sebesen odanyargal a CIS egységekhez, és felszámolja az ellenséges tüzérséget. A villám szó nem szóismétlés miatt szerepelt előbb kétszer, ugyanis az ebben a részben megismerhető AT-RT különítménye elnevezése “Lightning Squad” volt, azaz Villám Osztag, nem véletlenül…

A Sith-ek bosszúja című filmben is láthattunk AT-RT lépegetőket, ahogy az eltűnt Obi-wan Kenobi Jedi mestert keresik az Utapaun a Hatvanhatos parancs után. Miután Cody parancsnoknak nem sikerül tüzérségi tűzzel hátulról kivégeztetni ex-tábornokát, kiküldött pár AT-RT lépegetőt, hogy keressék meg a holtestet, vagy bármilyen nyomot, de hiába, mert az egész éjszaka tartó kutatás sikertelenül zárult, és Kenobi elmenekült előlük.

Az AT-RT sofőrök, vagy másképp AT-RT felderítők olyan különleges klón pilóták voltak, akik az AT-RT lépegetőket vezették a harctéren. Az AT-RT sofőrök terepszínű páncélzatot viseltek, és olyan fegyvereket használtak többek között, mint a DC-15A, a DC-15S blaster, valamint volt náluk pár termál detonátor. Néhány AT-RT sofőrnél azonban láthattunk óriási, hadd ne mondjam ormótlan puskákat, melyeket a hátukon cipeltek, és állítólag használták is a DC-15-ös fegyvereik mellett. A Hasbro kiadott egy AT-RT lépegetőt, és egy sofőrt a ROTS sorozatban, ennél a katonánál volt az a brutális puska. Sisakjukba építve volt egy nagy hatósugarú adóvevő, melyet akkor is képesek voltak használni, mikor távolkerültek a lépegetőjüktől. Valamint a sikeres felderítés és őrjáratozás miatt volt náluk egy életjeleket kereső szerkezet, ezt a kör alakú szkennert is tanulmányozhatjuk a figura mellkasán.

A Hasbro kiadott egy speciális narancssárga AT-RT sofőrt a 30. évforduló tiszteletére készített Order 66 hullámban. Ez volt a negyedik a sorban (4. a 6-ból), egy AT-RT sofőr volt benne, meg egy Obi-wan Kenobi figura. Még jóval a megjelenés előtt egy referencia fotó alapján döntöttem el, hogy elkészítek egy narancssárga AT-RT sofőrt Cody osztagából. A fotó elég pici volt, de mégis egy kis betekintést nyújtott abba, hogy fog kinézni a Hasbro figurája, és az alapján készítettem el a saját narancssárga AT-RT sofőrömet, melyhez egy eredeti zöld színű AT-RT sofőrt használtam fel.

Custom AT-RT driver figura elölről


Custom AT-RT driver figura közeli


Custom AT-RT driver figura hátulról


Köszönöm a figyelmedet, látogass vissza máskor is a www.customstarwars.hu oldalra, még sok minden érdekesség vár rátok!

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 02. 27. (a figura készülte évekkel azelőtt.)