Rodiai

Az erdős-mocsaras Rodia bolygó őshonos faja a rodiai. A rodiaiak valamivel alacsonyabbak egy átlagos embernél, körülbelül 160 centiméter magasak, de egy magasnak számító példány elérheti akár a 170 centimétert is. Humanoidok, azaz emberszerűek, bár sok tekintetben rovarra, és hüllőkre is emlékeztetnek. Zöldes árnyalatú testüket varangyok lepik el, szemük öklömnyi, ujjaik hosszúak és vékonyak, végükön pedig a levelibéka ujjvégi tapadókorongjaihoz hasonló képződmények vannak. Fejük alsó részén megnyúlt szájszervük egy tapírormányszerű csőben végződik, míg a fej tetején két nyúlványon egy-egy korong-formájú csáp helyezkedik el. A nőstény rodiaiknak egyfajta hajképződményük is lehet, míg a hímeknek zsírtüskék nőnek a koponyájukon. Fülük hegyes, mint Spock kapitánynak. A faj leghíresebb egyedei közül mindenkinek Greedo, a fejvadász ugrik be először, viszont azt kevesen tudják, hogy Greedo fából faragott magának játékokat, és figurákat, így akár customozó cimboraként is tekinthetnénk rá, ha Han Solo nem lőtte volna őt le… 🙂 De a fajukból még meg lehet említeni Greeata Jendowanian rodiai táncosnőt, Onaconda Farr rodiai szenátort, (Onaconda Farr egy Clone Wars epizódban is látható volt), sőt még Palpatine főkancellár Dar Wac nevű személyi titkárát is a filmekből, és Reelo Barukot a JK2 maffiafőnökét, Suvam Tant a KotOR-ból, akiről külön írtam egy cikket, és Beedot a Jedi Outcast fénykardforgató rodiai multiplayer karakterét a játékok világából. 

Az ősi rodiaiak halászatból és vadászatból éltek, és fából épített házaikban éltek. A nőstényeikért megküzdöttek, mint a Predátorok, akiknél ugyancsak ki kellett érdemelni, hogy az erős, harcban megedzett hímek továbbörökíthessék génjeiket. De nem csak a nőkért gyepálták egymást a rodiai hímek, hanem a hatalomért is. A rodiai klánok felosztották maguk között a területeket és a posztokat. Egy ideig békében éltek egymással, majd véres polgárháborúk törtek ki, és újrarendezték a hatalmi kérdéseket egymás között. A klánokat mint valami kiskirály, vagy mint egy Mandalore, csak az vezethette, aki sokat harcolt, és tapasztalt volt a lőfegyverek kezelésében és a kardforgatásban. 


Rodia hagyományos játéka volt a gladiátorharc. A Knights of the Old Republic 1 Taris-i gladiátor arénájában találkozhatunk is Twitch-el, aki (Revan megérkeztéig) a címvédő gladiátor volt az arénaharcban. Amint kitűnik, a rodiai faj elég agresszív faj volt, és a bűnözés szinte lételemük volt. A jobb élet reményében nagyon könnyen befészkelték magukat az alvilág berkeiben is, így például a Alsó-Taris-on, és a Nar Shaddaa-i vagy a Coruscanti sötét negyedekben sokszor előfordultak. Nagyon sok rodiai a helyi alvilági urak szolgálatába állt. Így például Greedo Jabba a Hutt pénzbehajtója volt az Új Remény című filmben, őt lövi le Han Solo. Nem ritkán pedig ŐK MAGUK lettek az alvilág fejesei. A KotOR1-ben egy Sötét Revant irányítva például megismerhetjük Hulast, a Genoharadan nevű bűnszövetkezet fejét, aki a Sötét Revant felhasználja arra, hogy a szindikátus többi vezetőjét kinyírassa, és egyedül irányíthassa a Genoharadi Kartellt.

A Star Wars: Jedi Knight 2 Jedi Outcast nevű játékban pedig Nar Shaddaa utcáin Kyle Katarnt irányítva sokszor fog meggyűlni a bajunk például a helyi maffiavezér, Reelo Baruk embereivel. Reelo maga is egy rodiai származású maffiafőnök volt, így emberei túlnyomó része ugyancsak fajtársaiból, rodiaiakból állt. Masszívan felfegyverezte őket, a rodiai harcosok kedvelt pisztolya a DT-12 heavy blaster pisztoly volt. Ezzel a fegyverrel lövöldöznek a Birodalmi Várban képezhető rodiai fejvadászok a Galactic Battlegrounds nevű játékban is, és ez az amúgy igen drága pisztoly látható Greedo kezében is. A nem emberi humanoid fajok nagyon szerették ezt a fegyvert, mert vastagabb markolata miatt könnyen meg bírták markolni, és nagyobb elsütő billentyűjüket és meg tudták húzni hosszú levelibéka ujjaikkal. A nagyobb tűzerejű fegyverek közül a birodalmi E-11-est tudták még használni. Emellett az ún. Disruptor, azaz elporlasztó mesterlövész puskát használták, és a JK2-ben főleg ezt látjuk a kezükben. (Ez volt az úgy nevezett “négyes” fegyver, mert a negyedik helyen volt az inventoryban.) Ez a puska óriási távolságba volt képes fókuszálni, és nagyon pontos lövéseket lehetett vele leadni. Ráadásul az áldozatból semmi sem maradt, gyakorlatilag a test részecskéire bomlott, és eltűnt egyetlen sikeres nagyenergiájú lövés után. Reelo Baruk az E-11-es embereit mellény nélkül, a disruptoros embereit mellényben képzelte el. Persze a Disruptor fegyvert pont a nagy lőtávolsága miatt általában nem közelharcra használták a rodiaiak, hanem elbújtak valami magas ponton, mint például egy ház teteje, vagy egy ablak mögött, és onnan támadtak lesből. Kyle Katarnt Nar Shaddaa-n irányítva rengetegszer fogjuk tapasztalni, hogy a rodiaiak lőnek ránk, de dunsztunk sem lesz, honnan. Veszélyes játék ám, mert ha eltalálják Kyle-t, a sárga színű energiák őt is felemésztik, és elporlasztják, és tölthetjük be ismét a legutolsó mentett állást. Mivel a játék elején Kyle Katarn még nem Jedi, és érzékei sem segítik őt, nem tudja, hogy veszély leselkedik rá. Viszont a játék közepétől, mikor ismét kezd megerősödni az Erőben, már képes lesz kardjával blokkolni a lövéseket.

Ezen a screenshoton egy beállított jelenetben Reelo Baruk csapdát állított Kyle Katarnnak, a találkozó helyszínét körbevette gran, weequay, rodiai pribékeivel, és emberi zsoldosaival, és szemben a tetőn egy rodiai mesterlövészt helyezett el. Ám Kyle megérezte az orvlövészt, és fénykardját előrántva blokkolta a lövést. Sőt, még később Kyle már arra is képes lesz, hogy villámgyorsan oldalra dőlve kitérjen a lövedékek elől, akár úgy hátrahajolva az útjukból, mint Neo a Mátrixban. Ez még közvetlen közelről leadott lövéseknél is megmentheti az életét a rodiai lövészek veszélyes porlasztó lövedékeitől. Erre azonban a rebornok is képesek. Mikor eleinte még nem tudtam, hogy ők is el fognak hajolni a lövésem elől, eléggé bosszankodtam, mikor egy célkeresztbe befogott reborn könnyedén elhajolt a lövésem elől, így a maximálisra hevített energiatöltetem pocsékba ment. Kicsit drága mulatság volt, jó sok muníciómba került, de csak egy sárga olvadt foltot sikerült lőnöm a szemközti falba, pedig a reborn feje kellemesebb célpont lett volna. De semmi gond, a rohamosztagosokat, meg az összes többi rosszfiút viszont könnyedén lelövöldözhetjük, hiszen őket nem segíti az Erő, gyanútlanul ácsorognak, és pompás célpontot nyújtanak, így akit feldühített a Rebornok elhajlása, kiélheti magát a többi ellenségen. Akár a rodiaikon is! Így néz ki, mikor a hóhért akasztják! Ezen a screenshoton a rodiai felsőteste gyakorlatilag már elporladt, és még ég lefelé, semmi sem marad majd belőle. Hadd tudja meg ő is, milyen ha az embert eltalálja egy Disruptor fegyver! 🙂 Persze mikor már egy erős Jedi mester Kyle Katarnt irányítunk, nem biztos, hogy messziről akarjuk majd lelövöldözni a rodiaiakat. Hiszem lövéseiket képesek leszünk blokkolni, vagy egyszerűen elhajlunk előlük. Eljött a bosszú ideje. 🙂 Darth Stryker olvasónk ismét sok remek screenshotot küldött be a CustomStarWars oldalnak, melyeket ezúttal is a Knights of the Force-szal készített. Ezen a screenshoton például bemutatja, hogy közelharcban sem kell tartania a rodiaiaktól egy képzett Jedi Academy, Jedi Outcast, vagy éppen KOTF játékosnak.

A lövések elől elugorva, folyamatos lézerkard blokkolással ki tudjuk trükközni a rodiai mesterlövészeket, akik hiába szerették volna távol tartani magukat Kyle Katarn alias Darth Stryker villogó kék fénykardjától, beigazolódik az ősigazság: kezek nélkül nem lehet puskát fogni, és nem lehet meghúzni a ravaszt sem… Az ilyen vékony hidakon egyetlen Erő-lökés kéne csak, és a rodiaiak repülnének a szakadékba, de úgy tűnik, olvasónk még 4 rodiai kezet akar a földön látni, és nem ijed meg egy kis Jedi tornától. A három menetes küzdelemben Rodiaiak:Kyle Katarn 0:1. Még két menet, és még két rodiai van…

Hallgassatok meg pár nagyon laza rodiai mp3 mondatot is! Bizonyára megértitek, a fordításra ezúttal nem vállalkoznék… 😀

Rodiai mondat 1 (viccesen ezt mi “pukkadjon ki”-nek mondjuk)

Rodiai mondat 2 (ez meg mintha “egy kicsi csávó” lenne)

Rodiai mondat 3

Rodiai mondat 4

Rodiai mondat 5

Rodiai mondat 6

Rodiai mondat 7

Rodiai mondat 8

Rodiai mondat 9

Rodiai mondat 10

Tekintsétek meg a custom rodiai figurámat is!

Custom rodiai figura elölről


Custom rodiai figura hátulról


Custom rodiai figura oldalról


Custom rodiai figura búcsúzik, megköszönve a figyelmet


Köszönöm szépen a figyelmeteket, gyertek máskor is a CustomStarWars-ra!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 01. 19. (a figura készülte évekkel azelőtt.)