Juhani

Juhani a KotOR 1 egyik főkaraktere. Revan társa lesz, és hűen kíséri őt mindvégig. Ettől a mondattól azonban két esetben pár játékos kételkedve húzhatja fel a szemöldökét. Az első esetben Juhanit a sötét Erőt árasztó temetkezési helyen a Dantooine-on a játékos nem tudta, vagy nem akarta visszatéríteni az Erő jó oldalára, és halálra sújtotta. Ezzel ugyan nyert egy kis tapasztalati pontot, ún. XP-t, de ez nem áll egyenes arányban azzal, hogy egy értékes, hű Jedi társat viszont elvesztett!

A második esetben ugyan egy ideig viszi magával a játékos Juhanit, de a Rakata világ templomának tetején ugyancsak likvidálja. Ugyanis Juhani óvja Revant, és nem engedi, hogy átálljon a Sötét Oldalra, mint szegény Bastila, akit megtörve, megkínozva Darth Malak átcsábított a „gonoszok” közé. Most az áttérített Bastila a templom tetején folytatja, folytatná a kezdetektől tartó, és az örökkévalóságig folyó Sith kontra Jedi „hittérítői tevékenységet”, ezúttal Revant csábítgatva, folytassa útját a Sithek között. Juhani és Jolee Bindo nem hagyja ezt, és meg akarja akadályozni, hogy Revan átálljon, végső soron ha kell, fegyverrel.

Aki rosszként akarja végigvinni a játékot, ezen a ponton ámokfutásba kell kezdjen, le kell gyilkolja az útjába álló Jedi társakat, barátokat, majd a hajóhoz visszaérve az ott várakozó társaknak a szemébe kell tudni nézni, és Juhani és Jolee hiányára magyarázatot kell adni. Ez a „magyarázat” Sith módon a kérdezősködő társak, a hajó előtt várakozó maradék elvhű jó barát szégyenletes lemészárlásával lendíti tovább Revant, hogy visszasüppedjen Darth Revan nevű régi egójának állapotába.

Sokan nem is tudják, hogy Juhani a Dantooine-on megmenthető. Ismerek olyan embert, aki megdöbbent, mikor elmondtam neki, hogy az a „lófarkas nő” egy komoly harctudású, kétkezes lézerkard kezelésben járatos Jedi társ  lett volna.

A KotOR 1 nem bővelkedik Jedi társakban, és a társakból nem tudunk Jedit nevelni, mint a KotOR 2-ben a szuggesztív Exile segítségével, tehát Juhani nélkül marad Bastila és Jolee, de mikor Bastilát elrabolják, nem lesz ilyen ütőképes társunk, akit a 2 magunkkal vihető barát ablakába Bastila helyett betehessünk. Véleményem szerint Juhanit megmenteni nem csak erkölcsi értelemben véve fontos tehát, hanem remek befektetés is, ami bizony sokszorosan fog megtérülni a harci szituációkban, és a sztori szórakozást nyújtó fordulataiban!

Juhani egy Cathar fajú nő. A cat szó már sugallja is, hogy amolyan macskaszerű fajról van szó. Juhani arca mutat is némi hasonlóságot a macskákkal, bajuszszerű elszíneződések vannak az arcán, hegyesek a fülei, a szeme is olyan, mint egy macskának, sőt, hátul a tarkóján végigfutnak a cirmok  is.

Mindemellett léptei puhák, koordinációja tökéletes, és csata közben óriási ugrásokkal veti rá magát az ellenségre. Juhani néha úgy röppent el mellettem, hogy mire gyorsítással futva odaértem az első ellenfélhez, Juhani már felkoncolt egyet. Közben néha elkiáltja magát, hogy „I will be your doom”, azaz „én leszek a végzeted”, és felugorva a levegőbe, teljes testsúlyát beletéve a csapásokba, óriási vehemenciával püföli a vele-, vagy Revannal ellenkező NPC-ket. Juhani egyébként is hirtelen haragú, fajukra jellemző ez a forró vérmérséklet. Juhani legnagyobb félelme Jediként is ez volt, attól tartott, nem tudja kontrollálni érzelmeit. Heves nő, erősen gyúlékony természetű, néha úgy felcsattan, hogy az ember megijed, hogy most vérig sértette. Aztán megnyugszik egy idő múlva, Revant egyébként is borzalmasan szereti, és tiszteli, tehát nem igen tudjuk őt Revannal megbántani. Revannal egyébként módunk lesz segíteni Juhaninak legyőzni, vagy legalábbis uralni lobbanékony természetét. Ez a hirtelen harag egyszer már letaszította Juhanit a mélybe, lázadó lelke miatt megölte Jedi tanítóját, mesterét, majd tettétől megijedve, észlelve, hogy a Sötét Oldal ereje alá került, elhagyta a Jedi rendet, és egy Sötét energiával teli ősi ligetbe zarándokolt a Dantooine-ra, ott fürödve a gonosz Erőkben, meditálással töltve napjait.

Ezt néhanapján megszakította, de csakis azért, hogy egy picit duhajkodjon,terrorizálja a helyieket, vagy hogy a poén kedvéért legyilkolásszon pár mandalórit, akik teste ott található véres bizonyítékként a kőtáblák közt a ligetben. Revan Jedi vizsgáinak egyik eleme volt, hogy derítse föl a Sötét energia forrását, és számolja föl azt. Ekkor találja meg a sírok kőtáblái közt Juhanit, a folytatást már ismerjük a bevezetőből, megöli, vagy visszatéríti a nőt, de a problémát megoldja. Ha esetünkben megmenti, akkor életében most MÁSODSZOR menti meg Juhanit! Csak amnéziája miatt nem tudja, hogy már azelőtt találkozott Juhanival.

Juhani a Taris nevű bolygón született. A helyiek alsóbbrendű fajnak tartották a Catharokat, és emiatt sok megaláztatásban volt része kiskorától. Korán egyedül maradt, sorsa szomorú volt, és nehéz. Az apját megölte egy katona a Mandalóriai Háborúkban. Anyukája nevelte egyedül, de elég hamar megbetegedett, és meghalt. Nagy tartozásaik voltak, ezért Juhanit egy férfi, akinek sokkal tartoztak, elvitte, és gyakorlatilag rabszolgaként használta. Revan a háborúban Jedi tábornokként vezetve a csapatait megtalálta, és felszabadította a fiatal Juhanit. A Jedik Juhani szemében valami nagy, jó, erkölcsös, igazságos emberek lettek, olyan példaképek, amik közé be szeretett volna kerülni. Később ezért került be a Jedik közé, bár túlkoros volt, átjárta az Erő. Csak sajnos akaratos, indulatos természete mindvégig erős gátat vetett az alázatos, szerény Jedi élet kialakulásához, ezért szökött el később, így került az ősi ligetbe, ahol Revan megmentette őt, rabszolga múltja után tehát másodszor.

Juhani később Revannal maradva bejárja a világot, és (ha sokat beszélgettünk vele, és kiderültek dolgok a múltjából, akkor) véletlenül összetalálkozik Xor-ral, azzal a katonával, aki aháborúban megölte az apját, és most arcátlanul vételi ajánlatot tesz a Cathar „állatra”, Juhanira, hogy ismét rabszolgasorba kárhoztassa. Az indulatos nő ráveti magát a gyilkosra, legyőzve, megsebesítve azt. Ám Revan nevelésének van eredménye, nem döfi le, hanem megkegyelmez neki, végre legyőzve belső indíttatásait, a fényre jutva, visszatérve a Jó Oldalra, végezetül erős Jedi Guardianné, azaz Jedi Védelmezővé válva.

Juhani ünnepelt Jedi hős lett, mikor Revannal megsemmisítették a Csillagkohót, megkapta a Köztársaság érdemrendjét hősies helytállása miatt, és ha nem gyilkolásztuk le balga módon, akkor mi is kaptunk személyében egy remek sztorit, egy kedves nőt, és egy érdekes játékélményt.

Elkezdve 2009 Új Esztendejét sokan fognak valószínűleg valamilyen fogadalmat tenni. Néhányan el fogják dönteni, hogy másképp fogják intézni mostantól a dolgaikat, mások pedig életmódjukon fognak megpróbálni változtatni. Az Új Év remek alkalom arra, hogy újrakezdjük dolgainkat, hogy tiszta lappal indulhassunk. Juhaninak sikerült. Megfogadta, hogy elfordul a Sötét Oldaltól, és valóban visszatért a Jedik közé, legyőzte mérges természetét, és a Jedi Védelmezők igaz életét élte, akár még annak árán is, hogy az igaz ügy védelmében még a halált is vállalnia kell a Rakata világ templomának tetején. Bár nem ő a kedvenc karakterem, érdekes és tanulságos története, és látványos külső jegyei miatt szimbolikus KotOR1 karakternek tartom. Fogadjátok szeretettel e történetet, és tekintsétek meg a fotókat is a saját kezűleg készített Custom Juhani figurámról!

 Boldog Új Évet kívánok a CustomStarWars minden kedves Olvasójának!

Custom Juhani figura elölről


Custom Juhani figura hátulról


Custom Juhani figura (fél) oldalról


Custom Juhani figura elölről egy bekapcsolt lézerkarddal


A fotókon Juhani az eredeti ruháját viseli, azt, ami a sajátja, később ugyan átöltöztethetjük, páncélokat tehetünk rá, fejére, kezére, derekára kiegészítőket adhatunk, de EZ az igazi ruhája. Érdekes, hogy a ruháján elől egy stilizált macskafejet vélek felfedezni, ami ismét utalás a fajára. Mindkét kezében képes kardot forgatni, ezért is tettem (mivel ő Jedi Védelmező) két kék kardot a kezébe.

Köszi a figyelmet, látogass vissza mihamarabb a CustomStarWars oldalra! 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 01. 05. (a figura készülte évekkel azelőtt.)