AT-PT sofőr

Ebben a cikkben az AT-PT nevű kétlábú birodalmi lépegetőt és sofőrjét mutatom be nektek.

Mi a fene, már megint van egy új AT kezdetű jármű? – gondolhatjátok joggal. Tényleg van belőlük egy jó pár, hiszen láthattuk már a hatlábú klón lépegetőket a Geonosis-on, melyek neve ugyancsak AT-vel kezdődött, hiszen AT-TE-nek hívták őket. A betűszó rövidítés az All Terrain Tactical Enforcer kezdőbetűiből áll. (A Legnagyobb Erőben is róluk olvashattál, a karácsonyi novellámban. Ha még mindig nem olvastad el, hát szégyelld magad. Azon túl pedig tudd, olyan élményről maradtál le, ami pótolhatatlan!)

Az AT tehát az All Terrain megfelelője, mely végül is azt jelenti, hogy minden terepen alkalmazható. Az AT-TE egyébként idősíkban az AT-AT elődjének tekinthető, ezeket a birodalmi négylábú lépegetőket láthattuk a Hoth mezei csatában. (AT-AT= All Terrain Armored Transport azaz minden terepen alkalmazható páncélos szállítójármű.) Az AT tag ott van az AT-ST nevében is, hiszen az All Terrain Scout Transport a minden terepen alkalmazható felderítő szállítójármű rövidítése. AT-ST-t is láthattatok a Hoth mezőn, de az Endor holdján kerültek inkább a reflektorfénybe. 



Az AT-ST egy kétlábú birodalmi lépegető, tehát már közeledünk az AT-PT-khez. Ám az AT-ST egy magasabb jármű, és a tűzereje is komolyabb, mint az AT-PT-nek. Az AT-ST-t inkább páncélosok ellen tervezte a Birodalom. A nagy páncélos csatákhoz szokott birodalmi hadvezetés pont az Endoron szembesült az AT-ST gyalogsági gerilla harccal szembeni alkalmatlanságával, hiszen sok AT-ST semmisült meg az Endori csatában. Mivel az AT-ST magas, a súlypontja is magasan van, ezért könnyen „elgáncsolható”, melyet az okos ewokok meg is tettek, mikor farönköket gurítottak a lépegető lábai elé, hogy a jármű felboruljon. Ráadásul a gépezet igen lomha volt, lassan ment, lassan fordult, sőt, a célkövető rendszere is inkább más lomha gépek befogására volt alkalmas, nem fél méteres, össze-vissza rohangáló ewokok, és fürge könnyű gyalogos katonák ellen.


A Birodalom tanult a hibájából. Kifejlesztették az AT-PT-t, az All Terrain Personal Transport-ot, azaz a minden terepen alkalmazható személyi szállítójárművet. Személyi, azaz az AT-PT-ben egy személy ül, a sofőr.

(Míg az AT-ST-ben 2, az AT-AT-ban pedig sok.) Az AT-PT alacsony jármű. Mivel a súlypontja alacsonyan van, nem könnyű felborítani. Ráadásul nagyon mozgékony is, olyan gyorsan megy, hogy az AT-ST nem képesek vele lépést tartani. (Tehát vigyázzunk, ha konvojban haladunk, az AT-PT-ket vissza kell fogni, mert hamarjában elszaladnak a lomhán cammogó AT-ST-ket faképnél hagyva.)
Az AT-PT mindezek miatt sokkal praktikusabb gyalogosok ellen, mint az AT-ST. Mivel fegyverzete is sokkal gyorsabban képes követni a gyorsan rohangáló gyalogos ellenfeleket,az AT-PT ideális gyalogság elleni lépegető.

at_pt_lepegetok

Tekintsétek meg az AT-PT technikai leírását, mely mindent bemutat! Előnye nem csak a gyors célzó- és elfogó rendszerében rejlik, hanem abban is, hogy ikergéppuskái alatt egy bénító gránát kilövésére alkalmas rakétavető is van. Ez viszont már CSAK a gyalogosok ellen hatásos, hiszen egy másik gépet nem lehetne elkábítani vele. Az AT-PT sofőrök gyakran csinálták azt, hogy kilőtték a bénító gránátot, és a kábult, magatehetetlen ellenséget szitává lőtték az ikergéppuskával.

at_pt_concussion granat tamadás

Ha pedig meleg lett a helyzet, és menekülnie kell, az AT-PT sarkon fordul, és villámgyorsan elrohan!A gyorsaságának azonban ára van. A kis kétlábú lépegető páncélzata vékonyabb, mint az AT-ST-é, emiatt az AT-PT sofőrök sokkal jobban be vannak vasalva, mint az AT-ST sofőrök.

at_pt_driver

Ugye emlékeztek rá, végül is egy sima tűzálló overall van csak az AT-ST sofőrökön, meg egy nyílt sisak, mely az arcukat nem is védi. Mivel az AT-ST vastagabb fala nagyobb védelmet nyújt nekik, nem kell talpig vasban ülniük a pilóta kabinban. Viszont az AT-PT sofőröknek jobban be kell öltözniük, hiszen az ő lépegetőjük sokkal sérülékenyebb. A Force Commander ezt úgy modellezi le, hogy az AT-PT „élete” 100 pont, míg az AT-ST „élete” 250 pont. (Kifejlesztetlen, és rang nélküli állapotban.) Ez a különbség már azért számottevő, mert egy lázadó Hover proton tank rakétája az AT-PT-t egy lövéssel megsemmisíti, míg az AT-ST-nek marad majd valamicske élete a rakétatámadás után is. Viszont a gyalogos elleni harcban az AT-PT veri kenterbe az AT-ST-t, mert az AT-PT sokkal hatékonyabb, és többet sebez egy gyalogoson, mint az AT-ST. Álljon itt az AT-PT és az AT-ST stratégiai asztalnál látható összehasonlító diagramja.

at_pt_technologiai_statisztika
at_st_technologiai_statisztika

Ebből látható, hogy egyik gép sem „jobb”, mint a másik, egyszerűen csak „más”, azaz más-más felhasználási területen tudnak többet a másiknál, az egyik előnye a másik hátránya, tehát igazából inkább kiegészítik egymást, és egymással kombinálva igen ütőképes párost nyújtanak. Ilyen AT-PT-kből és AT-ST-kből álló vegyes páros kísérte kora hajnalban Beri Tulont a kivégzésének városában, melyet a dombtetőn egy lázadó felderítő szemével láthatunk a következő screenshoton. És bizony Brenn Tantor sem volt olyan ostoba, hogy gyalogosaival megtámadja ezt a konvojt, inkább elfoglalta a Birodalmi bázist a közelben, onnan rendelt erősítést, és azokkal kiegészülve eredt a lomha AT-ST-k miatt lassan haladó menetoszlop után, hogy kiszabadítsa régi barátját, és mentorát a Birodalom karmaiból. 

tulont kisero atpt es atst konvoj



Érdekesség, hogy az AT-PT a régi klón AT-RT leszármazottja. Az a kétlábú klón lépegető is inkább gyalogságelfogó lépegető volt. Ilyenek keresték Kenobi mestert az Utapaun, emlékeztek? Ami ezeknek a gépeknek a nagy hátránya volt, hogy a sofőr könnyen kilőhető volt, hiszen csak rajta ült a lépegetőn, mindenfélekabin, vagy védelem nélkül. Sok AT-RT-t nem is felrobbantott az ellenség, hanem kilőve a sofőrt felpattantak a megürült nyeregbe, és az így megszerzett gépet fel tudták használni a klónok ellen. Ezt a Battlefront 2-ben ki is próbálhatjuk.Ezen a screenshoton egy superbattledroidot irányítva sikerült kilőnöm az AT-RT pilótáját, és felpattantam a helyére, a klónok ellen fordítva saját lépegetőjüket!


Az AT-AP (All terrain Attack Pod) is az elődök közt említhető, habár ez klón lépegető 2+1 lábas, azaz két lába mellett egy harmadikat is képes használni, tovább növelve a stabilitását, ami nehezen járható terepen ideális, valamint arra, hogy ne tudják felborítani az AT-AP lépegetőt. 

prototípus AT-PT-ket még mi is úgy láthatjuk, hogy egy rohamosztagos ül egy kis kétlábú lépegető nyergében, mint ezen a poszteren.

prototipus_at_pt_poszter

A Galactic Battlegrounds nevű játékban megismerhetjük az AT-PT második fejlettségi fokát, mikor is egy fémvázas kör alakú üvegkabinban ült a pilóta, valami olyasmi módon, mint ahogy a régi második-világháborús bombázó repülők pilótakabinján láthattuk. Majd az utolsó lépcsőben alakult ki a végleges, legfejlettebb AT-PT kabin, a fémből készült, zárt kabinos változat. Ez már valamekkora védelmet nyújtott a pilótának, és az AT-PT-t már nem lehetett ellopni a sofőr kilövésével. A Galactic Battlegroundsban a Mech Factory nevű Gép gyárban gyárthatjuk az AT-PT-ket, és itt, valamint a War Centerben tovább is fejleszthetjük lépegetőink pajzsát, tűzerejét, és sebességét, minek következtében brutálra fejlesztett AT-PT-jeinkkel igazi mészárszéket rendezhetünk a wookie-k között. A lángszórósok gyorsan érkeznek, ezért jutalomból előbb halhatnak meg, mint a gyalogosaik, ezen a screenshoton például wookie tetemek fedik az egész csatateret az AT-PT-k előtt, akik még lőtávba sem értek, mire kitikkadtak. 🙂 

at_pt_meszarszek



Az AT-PT-ket először Brenn Tantor vetette be nagy számban.

at_pt_csorda

at_pt_kkel_kombinalt_sereg

Ő alkalmazta először „csordában”, azaz nagy tömegben őket. Hihetetlen gyors offenzívákat vezetett velük. Gyors, villámháborús csapásmérő egységekké tette őket, melyek sok sikeres támadásban hálálták meg a beléjük vetett bizalmat. Szerepük hasonló, mint a páncélautóké volt a 2.világháborúban. Az AT-PT feleltethető meg a páncélautónak, az AT-ST pedig a tanknak. Természetesen a nagyobb csatákban a két páncélos fegyvernem együtt igazán ütőképes, megfelelő számban, kiegyensúlyozva, taktikusan használva gyors, és erős megoldást jelentett Brenn Tantornak, neked is be fog válni, ha a Force Commandert játszva terelgeted majd AT-PT csordádat. 

HA RÁKATTINTUNK egy AT-PT-re, a következő bejelentkezéseket, hangokat mondja! Hallgasd meg őket a Force Commander AT-PT sofőrjének eredeti hangján MP3-ban!


All systems active. (minden rendszer működőképes.)
Personal transport ready sir! (személyi szállító készen áll uram!)
Personal transport stand by. (személyi szállító készenlétben uram!)
Yes sir, ready for command. (Igen uram? Parancsára!)
AT-PT ready sir. (az AT-PT bevetésre kész uram)
What is your wish sir? (mit óhajt uram?)


HA TÁMADUNK egy AT-PT lépegetővel, ilyen hangok lesznek


Closing in, sir! (megközelítem a célpontot uram!)
I’ll get that! (elkapom!)
AT-PT moving out! (AT-PT máris indul!)
Weapons activated! (fegyverzet aktiválva!)
Weapons charged and ready! (Fegyverzet feltöltve, kész!)
Target will be eliminated! (és mutatóból egy magabiztos AT-PT driver hang a Galactic Battlegroundsból: a célpont ki lesz iktatva!) 

Tekintsétek meg a Custom AT-PT driver (sofőr) figurámat is.

Custom AT-PT driver (sofőr) figura elölről

custom atpt driver1

Custom AT-PT driver (sofőr) figura hátulról

custom atpt driver2

Custom AT-PT driver (sofőr) figura balról

custom atpt driver3

Custom AT-PT driver (sofőr) figura jobbról

custom atpt driver4

Köszönöm szépen a figyelmet, látogasd a CustomStarWarst rendszeresen!

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 12. 03. (a figura készülte évekkel azelőtt.)