Pilóta droid

Custom pilóta droid figura

Pilóta Harcidroid (Pilot battledroid) egy standard csatadroidfajta, csak nekik kék a válluk és a hasukon egy rész. Általában nincs hátitáskájuk. Ezen a két dolgon kívül más különbséget első ránézésre nem lehet felfedezni köztük, és a normál harci droidok közt. Mint minden Kereskedelmi Szövetségi és a CIS (Confederacy of Independent Systems) droidnál a különbségek csak a programozásukban követhetőek nyomon. A pilóta droidokat gyakran láthattuk a filmekben fegyver nélkül, valamilyen gépezetet kezelni, vagy űrhajót, vagy bármilyen másfajta járművet irányítani. Ezeket a specializált droidokat tehát direkt arra programozták, hogy mindenféle járművet és űrhajót el tudjanak vezetni a droid hadsereg gépparkjából.

Arra is használták őket, hogy az űrcsatákban az űrhajójuk légvédelmi ágyúit kezeljék, vagy hogy muníciót cipeljenek oda éppen tüzérkedő társaikhoz, vagy hogy monitorokon figyeljék a hajó folyosóit, hangárjait, a betörések, az esetleges behatoló csapatok miatt. A pilóta droidokat a testpáncéljuk kék festése különbözteti meg a társaiktól. Mivel ők nem gyalogos támadó egységek, a pilóta droidoknak más programjuk is van, mint a többi (amúgy külalakjában hasonló) OOM típusú egység, ezért azokhoz képest a pilóta droidok sokkal könnyebben legyőzhetőek. Gyakran a legádázabb csatában is azt láthatjuk, hogy csak bambán állnak, vagy ülnek monitorjaik előtt, semmit nem csinálnak, csak rémült szemlélőként passzívan bámészkodnak.

Ha a szituáció kezd veszélyes lenni, általában akkor is tovább végzik a munkájukat, ellenállás nélkül tűrve, hogy Anakin Skywalker és Obi-wan Kenobi lekaszabolja őket.

Még a számukra legveszélyesebb pillanatokban sem védekeznek, hanem gyáván elfutnak, például ezen a screenshoton éppen azt láthatjátok, hogy egy pilóta battledroid lesprinteli a menekülő neimodiaikat.

A pilóta droidok amúgy szinte bármilyen járművet képesek irányítani, kezdve a Providence-osztályú hordozó űrhajóktól (olyan mint Grievous tábornok zászlóshajója az Invisible Hand melynek holografikus sematikáját R2-D2 volt szíves kivetíteni nekünk,) a Lucrehulk-osztályú csatahajókon át az Armored Assault Tankokon keresztül a Kereskedelmi Szövetség csapatszállító siklóján át a STAPokig.

Azokon a pilóta battledroidokon, akik ezeket a csapatszállító siklókat vezették volt hátitáska, ezzel ők egyediek, hiszen a többi pilóta droidon nem volt hátimotyó, ezért is döntöttem úgy, hogy én egy custom csapatszállító sikló sofőr pilóta harcidroidot készítek el magamnak. (Ezeket a transzport siklókat akkor láthattátok egy rövid ideig, amikor a Trade Federation elkezdi Theed invázióját.) Az OOM típusú pilóta droidokat a TDF (Trade Defense Force=Kereskedelmi Védelmi Erők) részeként eredendően a védelmi flotta hajóinak legénységének tervezték. Nem nagyon alkalmazták őket a szárazföldi hadseregekben. A Klón Háború vége felé már néha megtörtént, hogy már nem kizárólag pilótaként, hanem szabotőrként, és harctéri szerelőként vetették be őket nehéz csatákban, vagy nagyobb ütközetekben, mikor minden droid kellett. Általánosságban tehát kijelenthetjük, hogy a pilóta droid egy olyan fegyvernem volt, mely félig a Haditengerészet, félig a Hadsereg kötelékébe tartozott. 

pilóta droidokat úgy is ismerjük, hogy “Engineer droid”.

Ezeket főleg a Battlefront sorozatban láthattuk. Gépész droidként ez a kaszt a legalkalmasabb repülők, és szárazföldi járművek vezetésére. Hegesztő pákájával mindent meg tud javítani, újra telepíti a szétroncsolódott FX-7 gyógyítódroidokat, illetve a muníciót adó Gonk droidokat.

Ezenkívül képes páncélozott tornyok telepítésére, melyek komoly tűzerőt, és páncéllemezei miatt a tüzérnek nagyobb védelmet is biztosítanak. Ezt a kasztot nem érdemes bevinni a sűrűjébe, inkább folyamatosan telepíteni kell a kilőtt  tornyokat, hegeszteni a sérült páncélosokat, és a tápoló droidokat. Ezenkívül medic-ként, azaz harctéri felcserként is funkcionálnak! Ugyanis képesek egy bactatartályt, és egy doboz muníciót dobni a gyalogosoknak, akik a fronton harcolnak. A Battlefront 2-ben ők kezelik a lézer tornyokat.Ezekbe a székekbe ülve hozzáférést kapnak az űrhajó tetején található légvédelmi ágyúkhoz, melyekkel tüzet nyithatnak a közeledő ellenséges gépekre az űrcsata során.

Ezek a droidok is alapvetően járművek vezetésére, és javítására vannak tervezve, de már nem olyan málék, mint a “sima” pilóta droidok, ők ha kell, képesek megvédeni is magukat. Mikor harcolniuk kell, erős shotgunjukkal képesek bárki ellen felvenni a küzdelmet, de alapvetően nem arra vannak kitalálva, hogy a fronton harcoljanak. Mindenesetre sokkal erősebbek, mint egy normál pilóta droid. A Pilóta droidok a Battlefront 1-ben még nem viselik a hagyományos kék felségjeleket, viszont a Star Wars: Battlefront 2-ben már igen.

Az engineer droidok pedig egyfajta sárga festést kaptak valamiért, mindenesetre tehát akinek elnyerte a tetszését ez az érdekes droid fegyvernem, az játszhat is velük a Battlefront sorozat mindkét részében, akár szárazföldi gépeket vezetve, akár repülők pilóta kabinjában, vagy akár harctéri csatadroidként is.

Tekintsétek meg a Custom Pilóta droid figurát is!

Custom Pilóta droid figura elölről


Custom Pilóta droid figura oldalról


Custom Pilóta droid figura hátulról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt, várlak vissza!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 11. 25. (a figura készülte évekkel azelőtt.)