Sötét Oldali Erők 2.

Ebben a rovatban be szeretném mutatni a Star Wars Sötét Oldali Erőit. A Sötét Oldali Erők mások bántására, pusztításra voltak használatosak. A bemutatott Erők főleg támadó jellegűek, melyek másoknak fájdalmat, sérülést, esetenként halált okoztak. Példákat is szeretnék hozni nektek az alkalmazásukról különböző forrásokból, megnézve kik használták az adott Erőt a filmekben, a Clone Wars rajzfilmben, a Clone Wars animációs filmben, és egy könyvben. Olvassátok szeretettel a cikket! 


Erő Villámlás, vagy Rázás

Az Erő Villámlás, vagy Rázás talán a legismertebb Sötét Oldali Erő. Az Erő Villámlás egy tisztán energia alapú támadási forma volt, melyet a Sötét Oldal követői, főleg a Sith-ek alkalmaztak előszeretettel. Emiatt a kapcsolat miatt sokszor ezt az Erőt Sith Villámlásnak, vagy Sith Rázásnak is nevezik. A támadás során a használó befogja az Erő energiáit a kezével, és az ujjai végén sistergő áramrázáshoz hasonlatos energia íveket bocsát ki, mint ahogy az oldal tetején is láthatjátok, ahol épp Atris rázza a Handmaident. A Rázást egy- és két kézzel is lehet művelni. A nagy erejű Villámok kisebb, szerte-széjjel ágazó elágazásokra oszlanak, melyekkel egy képzett Erő-érzékeny több ellenséget is képes volt támadni. Kínzásra is “remek” volt, mert a borzalmas fizikai fájdalmon kívül egy elviselhetetlen haláltusát is okozott, mely az áldozat érzelmeire, és lelkére is hatott. Ezért is szadizta Darth Malak a hadifogoly Bastila Shant, hogy megtörje a lelkét is, és átállítsa a Sötét Oldalra a Kotor1-ben.Jorak Uln, aki régen a Korribani Sith Akadémia mestere volt, és utána a Sötét Urak Völgyében rejtőzött el, néha elrabolt, és megkínzott egy Sith tanítványt. Egyik kedvenc játéka az volt, hogy a Sith filozófiáról, tanításokról kérdezte a tanítványt, és hibás válasz esetén Erő Villámlással jól megrázta, sokszor egészen addig, míg a delikvens bele nem halt. Darth Tyranus is ezt a technikát használta, hogy kivegye a pakliból Anakin Skywalkert a Geonosis-i hangárban. Picit később már Obi-Wan Kenobit villámozta volna meg, de ő fénykardjával blokkolta a villámokat, sőt, Dooku Yodát is letesztelte e téren, aki viszont puszta kezével nyelte el, és verte vissza Dookura saját villámait. Dooku a Clone Wars rajzfilmben pedig Assajj Ventress-t addig rázta, míg az el nem ájult, később pedig a 3D rajzfilmben ismét megpróbálkozott Anakin Skywalkerrel.

A Császár ugyancsak Erő Villámlást használt Luke Skywalker ellen, de kisebb intenzitású Rázással próbálkozott, hogy megtörje Luke-ot, hogy az átálljon hozzá, vagy ha nem, akkor meg jó sokáig nyújthassa a kínzást, mielőtt Luke meghalna.

Korábban Palpatine Mace Windut rázta a Revenge of the Sith-ben, de mivel a Világos Oldal követői néha ellen tudnak állni az Erő Villámlásnak, úgy, hogy a kardjukkal blokkolják azt, Mace Windu is megvédte magát a fénykardjával, sőt, vissza is verte Palpatine-ra saját villámait, aki így eléggé eltorzult, és megsérült.

Az Erő Villámlás el is nyelhető, vagy vissza is verhető, erre mind a kettőre jó példa Yoda mester, akin sem Count Dooku, sem Palpatine rázása nem fogott ki, mert puszta kezével védte mindkettejükét.

Létezett egy fejlettebb változata is az Az Erő Villámlásnak, amit Revan és a Jedi Exile használt a Jedi Polgárháborúkban. Az Erő Vihar nevű Erő Villámlásuk pusztító potenciálja legendás volt, borzalmasan erős volt. A leggyengébb variációt Erő Sokknak (Force Shock) nevezzük, ami csak a legközelebb álló ellenséget találta el, és sebezte. A Sokk ezenkívül le is bénította az ellenséget. 


Erő sikítás

Ez az Erő szonikus, tehát hangalapú sebzést okoz a 10 méteren belüli ellenségeknek körülbelül 3-18 pontnyi sebzést okozva. Az Improved Force Scream (azaz a Fejlesztett Erő sikítás) már 5-30 pontnyi sebzést okoz, míg a Mesteri Erő sikítás ( Master Force Scream) már 7-42 pontot sebez. Ezt akkor láthattuk a filmben, mikor Palpatine kiugrott az íróasztala mögül, és egy velőtrázó sikolyt hallatott. Talán az a furcsa Alien sivítás-szerű hang zavarta meg a 4 jelenlévő Jedi mestert, és talán ezért is tudta oly könnyen ledöfködni őket Papatine.

Ilyen, vagy ehhez hasonló sikoltást hallatnak azok a hüllők is, melyek Jaden Korrt támadták meg a Jedi Academy játékban a Yavinon. Ezek az állatok is kihasználják, hogy a sikítás megbénítja, és sérti az áldozatukat, szonikus fájdalmat okoz, az ember a füléhez kap, képtelen védekezni, így a hüllő előnybe kerül magatehetetlen áldozata ellenében.

Erő Visszaverés

Ez a rendkívül erős telekinetikus Erő funkciója szerint hasonló az Erő lökéshez, vagy talán még inkább az Erő Csapáshoz, de sokkal nagyobb a hatása, hasonlóan az Erő Hullámhoz. Az Erő használó egy éles, szemmel is látható kinetikus hullámot hoz létre, mely nagy sebességgel terjed kifelé, és magával sodor mindent nagy sebességgel. Ám ez az Erő csak egy bizonyos távolságon kívüli dolgokra hat, ezért könnyen ki lehet trükközni, ha az ellenség közelebb jön az Erő használóhoz, aki így képtelen lesz használni ezt a tipikusan távolsági harcra alkalmas Erőt.

Ellenség Szétzúzás

Hat szintje van. Csak a Sith Nagyuraknak érhető el. Ha használják, az ellenség egy mínusz egytől mínusz hatig terjedő sebesülést szenved, és -1-től -6-ig terjedő büntetést kap a mentődobásaihoz a támadó karakter minden egyes szintje után. 

Erő Őrjöngés, Tombolás

Sith Marauder karakterek számára érhető el. Egyrövid időre pár attribútumunk megemelkedik, mely során a karakter egy eszelősen dühöngő, teljes erejű támadást fog végrehajtani. Az Improved Fury (Fejlesztett Őrjöngés) az 5. szintű Sith Maraudereknek érhető el, mely még több extra energiát ad a karakterünknek, míg a Master Fury (Mesteri Dühöngés) a 9. szintű Sith Maraudereknek segít olyan őrjöngést végrehajtani, melyben kő kövön nem maradhat, és mindezt egy fajta élvezettel, a pusztítás “gyönyörével” hajtja majd végre, melyet láthattunk akkor is, mikor Palpatine fülig érő szájjal vigyorogva, élvezettel, majd egy pillanat múlva már vicsorogva, telve gyűlölettel gyilkolászta ellenfeleit.

Köszönöm hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza máskor is!

 írta: Rostás Norbert 2008.11.19.