Gránátos klón

A Galactic Battlegrounds nevű játék döbbenetesen sok egyedi, új ötlettel rukkolt elő. Sok új egységet lesz lehetőségünk gyártani, és irányítani. Mivel a Galactic Battlegrounds egy stratégiai játék, nagyon fontos, hogy minden egységet megismerjünk, és képesek legyünk a megfelelő pillanatban, és a megfelelő ellenséges egység ellen alkalmazni őket. Ebben a cikkben a gránátvetős klón kasztot szeretném nektek bemutatni a custom grenadier klónom kapcsán itt a CustomStarWars-on. 

A gránátvetős fegyvernem teljesen új a játékok világában, mely azért érdekes, mert a valóságban nagyobb szerepet kaptak, és kapnak. Ez a kaszt ballisztikus robbanótölteteket repít át falak, fák, vagy más tereptárgyak felett, egyenesen a fedezékben lapuló ellenséges erők nyakába. Eredete a 2. Világháborúból származtatható, tán emlékszünk azokra a kis gránátvetőkre, melyekbe be kellett ejteni a töltetet, majd az sivítva röppent fel a levegőbe, nagy ívben zuhant be a lövészárkokba, házromok közé, vagy be az erdőbe. A gránátvető röppályája a kilövő cső dőlésszögének állításával változtatható volt. Ezek gyakran “srapnel” töltettel voltak felspécizve, melyek még tovább fokozták a robbanás rádiuszát és erejét a célpontba csapódva. Amilyen apró kis cső volt ez a fegyver, úgy rettegtek tőle, mert nem lehet előle elbújni! A Call of Duty, és a Hidden and Dangerous nevű Második Világháborús játékokban ha jól emlékszem küldetés volt már az ilyen jellegű gránátvető állások felszámolása, de érdekes módon a Star Wars világa eleddig nem ismerte fel, és nem alkalmazta ezt a különleges fegyvernemet. 

Nos, a Lucastarts a Galactic Battlegrounds nevű játékban végre létrehozta a grenadier kasztot, azaz a gránátosokat. Ez alatt ne KÉZIgránátot értsetek, hiszen a hődetonátorok és másfajta kézigránátok már réges-régen alkalmazott dolgok a Star Wars játékokban is. Már Kyle Katarn is használta őket a Jedi Knight sorozatban, és Jaden Korr a Jedi Academy-ben. Qui-Gon Jinn, Padme Amidala, és az ifjú Obi-wan Kenobi is alkalmazta őket a Phantom Menace játékban, alapfelszerelése minden katonának a Battlefront 1 és 2 sorozatban, és bizony Scorch-ék is szorgalmasan hajigálják a kézigránátokat a Republic Commando-ban. A KotOR sorozatban pedig megismerhettük, mekkora őrült nagy skálája van a kézigránátoknak, mert a játék körülbelül 15 fajta gránátot vonultat fel kezdve a szonikustól a bénítón át az ion gránátokig. Már említettem a Force Commander heavy troopereinek a gránátjait is, ezek már a páncélos gépek ellen fejtik ki a hatásukat, de még mindig kézzel kell eldobni őket, tehát bár ezek hasonlítanak a legjobban a Galactic Battlegrounds grenadier kasztjához, mégsem ugyanarról van szó! A Galactic Battlegrounds grenadierjei ugyanis a hátukon cipelik a gránátvetőt, majd céljukhoz közel érve leteszik a földre, és gránátokat ejtenek bele, melyeket rálőnek az ellenséges célpontokra.

Olyan pusztítást végez a páncélosok közt egyetlen ilyen grenadier trooper is, hogy az valami hihetetlen. Persze csak a számítógépnek ilyen erős ez a kaszt, mert volt olyan, hogy egy Jedimmel áttérítettem egy AI által irányított gránátost, akit saját társai ellen fordítottam, és ötöt (!) sebzett, míg a gépnek ugyanaz az grenadier előbb még ötvenet sebzett az enyéimen… A kis csaló! 

A grenadier fegyvernem a troop centerben képezhető. Áruk alapértelmezetten 90 kaja, 40 nova.

A kis ikonon megtekinthetitek a képzési ikonjukat, a nyíl rájuk mutat. Pár szóban a program ki is írja nekünk, mire lehet őket használni hatékonyan, és mire kevésbé, valamint hogy milyen fejlesztések lesznek elérhető rájuk vonatkozólag, illetve az adott fejlesztést melyik épületben lehet elvégezni.

Gránátjuk fejleszthető, mely nagyobb rádiuszban, és nagyobb robbanóerővel még brutálisabb pusztítást fog végezni az ellenséges páncélos gépek között. Ráadásul egy további fejlesztés miatt sokkal (10 százalékkal) gyorsabban fognak tudni bombázni a gránátosaink a magasabb szinteken.

Ideális célpontot jelent számukra egy menetoszlopban haladó páncélos hadosztály, vagy egy kis helyre koncentrált nagy tömegben harcoló lépegető “csorda”. Falak ellen a töltet nem hatásos, és gyalogosok ellen sem ideális, ráadásul a srapnel hatósugara nem olyan nagy, mint egyes csúcsra fejlesztett lövészeké, tehát mint mindenki, a gránátos is csak egy bizonyos fegyvernem ellen hatékony, míg mások ellenében eléggé sérülékeny. Esetünkben például páncélos gépek, lépegetők ellen félelmetes, de mivel kézi fegyverzete nincs, nagy lőtávolságú közkatonák, vagy fejvadászok ellen közepesen hatékony, míg repülők ellen teljesen hatástalan. Tehát “egyszerű” a helyzet, repülőinkkel törjünk rájuk fentről, és pucoljuk le őket a pályáról, mert ha egy fullos, tehát teljesen kifejlesztett gránátos közel jut a páncélosainkhoz, kidönti még a lépegetőket is! Hogy őket is megörökítsem, saját hadosztályomból egy narancs felségjelű klón gránátost készítettem el, aki térdelve fogja a gránátvetőjét, és céloz. Ott van rajta a Köztársasági embléma. A klón páncélzata fekete színű, de semmi köze a Shadow trooperekhez. 🙂 A narancsszínű részek a hadosztály felségjeleiként funkcionálnak, melyet a játék a gamer kedvenc színének kiválasztásával további színvariációk létrehozásával tesz még egyedibbé. 

A klón grenadier CSAK a Galactic Battlegrounds Clone Campaign nevű küldetés lemezén választható. Teljesen egyediek azok a bejelentkezések, vicces beszólások, melyeket a gránátosaink mondanak, mikor rájuk kattintunk, ha menetelünk velünk, vagy ha éppen támadunk velük egy célpontot. Álljon itt pár aranyosabb duma példának:

HA RÁKATTINTUNK egy Grenadier klónra, a következő bejelentkezéseket, hangokat mondja! Hallgasd meg őket a Galactic Battlegrounds grenadier klónjának hangjait MP3-ban!


Grenadier reporting for duty, General. (grenadier szolgálatra jelentkezik, tábornok.)
Grenadier here! (grenadier jelen!)
Grenade detonating charges. (gránát töltet robban!)
Synchronizing explosives. (szinkronizálom a robbanószert.)
Explosives at the ready. (robbanószer készenlétben)
Yes, Sir! (igen, uram!)


HA TÁMADUNK egy Grenadier klónnal, ilyen hangok lesznek


For the Republic! (a Köztársaságért!)
Grenade! (gránát!)
Destroying target! (felrobbantom a célpontot!)
Take cover! (fedezékbe!)
Heads up! (figyelem! vigyázzatok!)
Reducing them to rubble! (törmelékké teszem őket, azaz pozdorjává robbantom őket!)


Köszönet a hangmérnöki segítségért “Werner” barátomnak!Mivel én a Köztársasággal nagyon szeretek lenni, és a narancs felségjelet választottam hozzájuk, ezért fogadjátok szeretettel a most következő narancs felségjelű custom grenadier klón fotót! Ez a klón rengetegszer “benne ég” a saját lövéseiben, azaz a gránátja által keltett detonáció, a felrobbant gépek szétrepülő törmelékei, és a gránát repeszek sokszor az ő vastag mellpáncélját, sisakját, vagy más páncélelemeit is felsértik. Ezért készítettem ilyen “battle damaged”, azaz harci sérülésekkel teli módon.

Custom grenadier klón figura elölről


Custom grenadier klón figura hátulról


Custom grenadier klón figura balról


Custom grenadier klón figura jobbról


Köszönöm, hogy meglátogattad a CustomStarWars oldalt. Gyere vissza máskor is!

írta: Rostás Norbert 2008.09.16., a figura készülte évekkel azelőtt.