Jedi Archívum

A cikket Tímár Éva Művésznő tiszteletére készítettem, neki dedikálom.

A Jedi Archívum rovatot mostantól egy kitűnő Művésznő kedves hangja fogja megnyitni. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Jászai Mari díjas, és Érdemes Művész Tímár Éva Művésznő egy hangmintával támogatta a CustomStarWars Jedi Archívum rovatát. Biztos vagyok benne, hogy ti is örömmel fogjátok hallgatni a hangját. A kitűnő Művésznőt megannyi színpadi szerepéből, tévéfilmekből, és a szinkron szerepeiből is ismerhetitek. Sokan a Mi kis falunk egyik vidéki nénijének a szerepében, vagy James Bond főnökasszonyaként ismerik közületek. Számunkra, sci-fi rajongóknak, és főként Star Wars rajongóknak legkedvesebb szinkronja természetes Jocasta Nu volt, akit a Klónok Támadásában szinkronizált. Ehhez a rovathoz azért kértem fel, mert Jocasta Nu volt a Jedi Archívum őrzője, aki egy nagy tudású Jedi mester volt, egy bölcs, és köztiszteletnek örvendő ember. Mivel a CustomStarWarsnak is van egy Jedi Archívuma, nagyon jó lett volna a film kedves főkönyvtárosát megnyerni a rovathoz, ezért adta magát, hogy a Művésznőt kérjem fel, aminek nagy-nagy örömömre eleget tett. Nagyon jó volt megismerni a tündéri, kedves, mosolygós, megértő, és közvetlen Művésznőt, beszélgetni vele! Boldogan mutatom be a hangmintáját nektek, és a tiszteletére elkészítettem egy cikket a Jedi Archívumról, és annak őrzőjéről, Jocasta Nuról!

quilanvos_aaylasecura

A Jedi Archívum tartalmazta a Jedik által összegyűjtött mérhetetlen tudást és kutatási eredményt a Galaxis minden témájában kezdve a kultúráktól, (ide érthető a világ ismert növényi, állati, és emberi faja, utóbbi teljes civilizációs hátterével) a földrajzi és csillagászati dolgokig, (ebbe beleértve a csillagközi és planetáris adatokat, csillagtérképeket, és hiperűr útvonalakat), és mindenféle más hasznosnak tartott információt a történelem elmúlt évezredeiből. Az Archívum már a kezdetektől egyfajta végtelen tárháza volt a különféle adatoknak, és a tárgyi leleteknek. Nagyszámban voltak nyilvántartva nagy volumenű filozófiai, vagy akár kézzel írt jegyzetre hasonlító írásos emlékek a Köztársaság teljes múltjából. Utóbbi kézzel írt jegyzetek milliárdjait a régi idők Jedieitől kezdve mind megőrizték. A Jedi Tanács ugyanis gyakran küldött ki lovagokat és mestereket információ és/vagy lelet gyűjtő körútra a Galaxisba, sokszor ismeretlen világokba is, nem egy igazán veszélyes küldetésnek bizonyult, melyek után mindig valami értékes lelet került be az Archívum információkban gazdag tárházába. Nem egyszer még az is hasznosnak bizonyult, ha a küldetésen lévő Jedi rögzítette kalandjait, és gondolatait, melyek későbbi Padawanoknak értékes tapasztalatokkal segíthették a képzését. Mace Windu, és Quinlan Vos például még a gondolatait is rögzítette, mikor küldetésen volt, ezek is sok tapasztalatot jelenthettek a jövő Jedieinek, akik a Jedi Archívum vezetőjének engedélyével tekinthettek be az adatokba. Mindezeken kívül az Archívum még tartalmazott matematikai, mérnöki, tudományos, sőt, hadászati anyagokat is. A hiperutazásokhoz szükséges ismeretek, a hozzá létfontosságú járművek, sőt, azok készítése és javítása is taglalva volt a könyvtár kéken villódzó adatkártyáin. A komolyabb, veszélyesebb tárgyakhoz azonban nem mindig kaptak a Padawanok hozzáférést, ehhez gyakran egy érettebb mester engedélye kellett.

A Coruscanti Jedi Templom Archívuma éjjel-nappal nyitva állt azon a Jedik számára, akiknek valamilyen információra volt szükségük. A betérő Jedi szabadon tanulmányozhatott bármilyen adatot, sőt, le is másolhatta, ám az Archívum területéről kivinni az eredetit soha nem lehetett, ez szigorú büntetést vont volna maga után. A távoli hozzáférés az adatbázisokhoz kintről gyakorlatilag lehetetlen volt, egyrészt a Templom külső falrészein elhelyezett zavaróadók miatt, másrészt az adatbázis szerverekbe épített precíziós tűzfalak miatt. Ezek az adatok ugyanis állandó veszélyben voltak, sokan akarták hozzáférni az Archívumban tárolt tudáshoz, sőt, megszerezni őket, vagy legrosszabb esetben elpusztítani mindet, hogy legalább megakadályozhassák a Jediket abban, hogy profitálhassanak a sok ott tárolt adatból.

Pont emiatt a történelem során többször is megpróbáltak behatolni a Jedi Archívumba, hol trükkös módon, hol erővel. A Sith-ek jó párszor le is rohanták a Templomot, a holokron termet, vagy az Archívumot, óriási károkat okoztak, sőt, az ott lévő Jediket is sokszor legyilkolták. A Templom és az Archívum emiatt sokszor romokban hevert, és a háborús idők után sok évbe telt a Galaktikus Szenátusnak és a Jedi Rendnek, hogy előteremtse az épület rekonstrukciójának költségeit, és még több időbe, hogy az elveszett tudást pótolják, sokszor évtizedekig kutatva, gyűjtögetve, hogy ismét felhalmozzák azt az ismeretanyagot, ami a háború előtt már egyszer a rendelkezésükre állt.

A háborúk előtt a Jedi Archívum kisebb termekből állt a Templom egy elhatárolt részében, melyeket a rekonstrukciót követően átépítettek a modern időknek megfelelő módon. A régi szobák sem maradtak üresek, egyfajta múzeummá lettek átalakítva, ez a tárlat mutatta be az Archívum múltját, és az eddigi változatokat, amiket a háborús idők elpusztítottak. Az új, hosszúkás, magas termekben pedig holokönyvek, ősi táblák, és terminálok kerültek elhelyezésre, mely gyakorlatilag a végleges formáját adta a könyvtárnak, egészen a szomorú Jedi tisztogatásig, melyet Darth Vader vezetett a Templom, és az Archívum ellen.

jedi_archivum

Az új Jedi Archívum egy kétemeletes terem lett, mely tartalmazta a Holokron termet, az analizáló szobát, a könyvtár részleget, ahol a kéken villódzó holokönyvek (melyeket a Jedik Stack-nek neveztek) polcai kerültek elhelyezésre, valamint az adattároló szoba, melyben a komputerek, és a szerverek lettek elhelyezve. A négy hosszúkás terem középen összefutott, és egy kupolás kerek szobában egyesült. A plusz jel alakú könyvtárrészleg közepén egy járófolyosó volt, melyet időnként megszakított egy dolgozó asztal, aminek a tetején egy nyilvános felhasználói számítógép-terminál volt. A járófolyosó két oldalán helyezkedtek el a könyvespolcok, melyek közt kisebb, és rövidebb járófolyosók százai lettek kialakítva, hogy a látogató hozzáférhessen a holokönyvekhez. Minden egyes Stack körülbelül ezermilliárd adatszalagot és adatkártyát tartalmazott, melyeket gondosan kategóriákba rendeztek holokönyvön belül. A könyvtárrészleg minden szárnyának végén ajtók vezettek a többi szobába, de turbólifttel is lehetett közlekedni a szintek között, vagy az analizáló szobába.

A járófolyosókon a könyvespolcok előtt általában egy bronz szobor állt egy kőtalapzaton, mely a Jedi Rend valamelyik híres Jedi mesterét ábrázolta. Ezek közt voltak az Elveszettek is, azok, akik önszántukból hagyták el a Rendet. Minden talapzaton, a jókén és a rosszakén is volt egy emléktábla, mely röviden ismertette az adott mester pár nemes cselekedetét.

Jocasta mögött a háttéren Shaak Ti mester éppen egy gépen dolgozik valamin

A könyvtár őrzője is a Jedi Achívumban lakott, ezért neki is volt egy privát szobája az épületen belül, hiszen ő felügyelte az Archívumot éjjel-nappal. Ezenkívül voltak tanulószobák is az Archívumban, ahol a Jedik nyugodtan leülhettek olvasgatni, hogy felkészülhessenek a következő küldetésükre. Mindennapos látvány volt az Archívumban egy Jedit látni egy monitor előtt ülni, vagy egy terminálon adatot keresgélni. A filmben is láthattunk ilyet, például mikor Obi-wan Kenobi felfedezte Kamino törlését az Archívum adatbankjából a Klónok támadásában, a háttérben Shaak Ti mester éppen egy gépen dolgozik valamin. Ez az után történt, hogy Kenobi megpróbálta feltérképezni, hogy honnan származhat az a kaminói nyíl, amivel Zam Wesellt lelőtte titokzatos Mandalóriai merénylője. Ezzel az esettel tehát egy évezrednyi nyugalom után ismét megszentségtelenítették a Jedi Archívumot, valamikor a Naboo megtámadása környékén. A Jedi Dooku ugyanis mélységesen kiábrándult a Jedi Rendből, akik nem tettek semmit a korrupt Köztársaság megfékezéséért, sőt, továbbra is támogatták őket. Ezért Dooku, aki a maga módján pedig jót akart, csak rossz utat választott a megoldásra, összeszövetkezett az őt teljesen meghülyítő Darth Sidiousszal, aki rábírta, hogy töröljön pár adatot az Archívumból, hogy meggátolja a Jediket abban, hogy rájöhessenek új Mestere sötét üzelmeire. Sőt, mivel Sidious már előre látta az eljövendő háborút, megszereztek pár rendkívül fontos hiperűrútvonal adatot is, mely majd stratégiai előnyt ad nekik a háborúban. Mikor Yoda mester megvizsgálta a tett helyszínét az Archívumban, rájött arra, hogy Dookuék Kaminón kívül másik 37 (!) bolygót is kitöröltek az adatbankból, például eltűnt Dagobah és Domund Kaas is.

Jocasta Nu magabiztos de aranyos és segítőkész könyvtáros volt

Ezekben az időkben Jocasta Nu volt a Jedi Archívum őrzője, aki néha kissé túlzott magabiztossággal nyilatkozott az Archívum tökéletességéről, de egyébként egy kedves, segítőkész, és aranyos embernek ismerték. Az Archívum irányítása közvetlenül Jocasta Nu alá tartozott, ő szervezte meg az itt dolgozó Jedi tanulók és levéltárosok munkáját, akik többek közt a Holokönyveket tartották karban, és frissítették azokat a legújabb információkkal. Ezenkívül az Archívum személyzetéhez tartozott pár JN-66-os, és SP-4-es analizáló droid is. Ezek a droidok főleg az analizáló szobában dolgoztak, de időnként kijöttek, és a polcok közt járőröztek, valamint segítséget nyújtottak az arra szoruló Jediknek.

Jocasta Nu annak idején Jedi Tanácsnok volt, ők voltak azok a Jedik, akik elméletileg a legjobban használták az Erőt, viszont nem annyira vívtak, és inkább az eszüket használták, mint a kardjukat. Nem tudunk túl sokat Jocasta ilyen irányú képességeiről, azonban azt tudjuk, hogy a rajzfilmben kék karddal vívott meglepő módon, hiszen a Consularok zöldet szoktak használni, valamint Ahsoka szavai szerint a külalakját le lehet másolni, de a képességeit nem, azaz az alakváltó nagyságrendekkel rosszabbul vívott, mint madame Jocasta.

Jocasta Nu könyvtárosi ruhája szimbolikus viselet

Fiatal Jedi lovagként Jocasta Nu archeológus, régész volt. Tízévnyi munka után lett a Jedi Tanács tagja, majd végül felvehette a Jedi Archívum őrzőjének megtisztelő ruháját, és harminc éven át volt a könyvtár archívum igazgatója. Az archívumi ruha egy reprezentatív viselet volt, az Ansata szimbólumok azt jelképezték rajta, hogy a viselője elkötelezett a tanulás, és a tudás iránt. Hasonló ruhában láthatjuk egyébként a Régi Köztársaság történészét, és könyvtárosát, Atrist is a KotOR2 játékban, mely ebből a szempontból is egy autentikus alkotás. Karrierje során Jocasta Nu több Padawant is kiképzett, többek közt az egyik majdani Császár kezét, majd Jerecet, és Olee Starstonet, akit a Klón Háborúk előtt képzett ki, valamint a halála előtti utolsó tanítványa Jin-Lo Rayce volt. Jocasta Nu egyébként jól ismerte Dooku grófot, és nagyra tartotta, és kedvelte, szerinte ő volt minden idők egyik legjobb Jedije. (Talán ez az elfogultsága miatt tudott Dooku oly könnyen és feltűnés nélkül kotorászni az adatok közt.)

Jocasta Nu szerint ami nem található az Archívumban az nem is létezik

Miközben Jocasta a Jedi Archívum őrzője volt, nagymennyiségű, és precíz információt halmozott fel a Galaxis minden szegletéből. Gyakran segített a küldetésre készülő Jediknek, akik valamilyen bolygóról keresetek adatokat, ahova épp készültek. Egy ilyen eset volt az is, mikor Obi-wannak segített volna, mikor az nem találta a törölt Kaminót a rendszerekben. Ekkor mondta neki madame Jocasta, hogy ami pedig nem található a Jedi Archívumban, az kérem nem is létezik, ezt a mondatot alakítottuk át Tímár Éva Művésznővel a CustomStarWars archívumára vonatkoztatva a mondatot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a CSWminden témát lefed, szó sincs róla, hanem egyszerűen egy vicces megfogalmazása annak, hogy az oldal Jedi Archívuma egy jó kiindulási pont lehet az oldalon való böngészésnek, hiszen a publikált cikkek mindegyikének nyoma van az Archívumban, és a Kedves Olvasó hónapra, napra pontos információt kaphat a felkerült cikkekről, melyekre az Archívumból közvetlen linkek mutatnak, azaz ilyen szempontból egy folytonosan bővülő rendszer katalógus, akárcsak a Jedi Archívum Stackjai.

Jocasta Nu szerint ami nem található az Archívumban az nem is létezik

Körülbelül YE 22-ben a Jedi könyvtári segédnek jelölte Ahsoka Tano Padawant, aki a Feluciai csata alatt parancsszegés miatt veszélyeztette csapatait. Ahsoka így kapcsolatba került Jocasta Nuval, aki kedvesen fogadta őt az Archívumban, meggyőzte a kislányt arról, hogy ez egyáltalán nem egy alsórangú feladat, sőt, a Jedi Archívum őrzése az egyik legfelelősségteljesebb feladat, melyet Jedi kaphat. Ez nagyon hamar be is bizonyosodott, ugyanis Cato Parasitti, az alakváltó, beszivárgott a Jedi Archívumba a megölt Ord Enisence bőrébe bújva. Miután Jocasta Nunak gyanús lett az alakváltó “Jedi mester” viselkedése, kérdőre vonta őt, aki leütötte őt, és felvette az Archívumban még hitelesebb alakot, Jocasta Nuét, és így segítette Cad Banet a holokron rabló küldetésében. Szerencsére Ahsoka is rájött a turpisságra, és legyőzte a hamis Jocasta Nut, a közben magához térő igazi Jocasta hálájával övezve, aki szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket. Ahsoka később visszatér majd ide, mikor szüksége lesz a bölcs, tapasztaltabb Jedi mesterek tanácsaira, miután elvesztette fénykardját, Jocasta Nu, és Tera Sinube segítsége aranyat ér majd neki.

Innentől a Klón Háborúk alatt a Jedi Archívum szorosabb védelmet kapott, és kirendelték a TSF-et az őrzésére. Ez a TSF jelen esetben nem a KotOR2-ből már ismert Telos Security Force rövidítése, hanem a Temple Security Force, azaz a Templom Védelmi Erők, akik folytonos őrjáratokkal próbálták az épület és az értékes adatok biztonságát garantálni. A háború alatt egy Sötét Jedi, Trenox megpróbált ismét eltulajdonítani egy holokront az Archívumból. Különleges és ironikus módon pont szembetalálkozott az épp ott lévő Anakin Skywalkerrel, aki ezúttal nem vacakolt vele, hanem megölte a behatolót, tanulva Bane ezelőtti dolgaiból. A vizsgálat során kiderült azonban hogy már vannak ellopott, és hamisítványokra cserélt holokronok az Archívumban. Anakin tehát ekkor megmentette Jocasta Nut, és az Archívumot…

501-es klón légióval Anakin Darth vader vezeti majd azt a támadást az Archívum és a Templom őrzői ellen

Ám ironikus módon ezzel túl sokat nem segített a dolgon, ugyanis nem sokkal később visszatér majd a Klón Háborúk lezáró fázisában, immár újonnan született Darth Vaderként. Háta mögött az 501-es klón légióval ugyanis ő vezeti majd azt a támadást az Archívum, és a Templom őrzői ellen, mely később “Knightfall”, azaz a lovagok bukása néven vonul be a történelembe. Megérezve a közelgő véget, Jocasta Nu mester magához kérette gyorsan Padawanját, Jin-Lo Raycet, és rábízta az Archívum pár legfontosabb információját, és kimenekítette a Templom alatti titkos folyosókon keresztül. Rayce túlélte a mészárlást, és megalapította az Ossus képviselői rendet, mely célul tűzte ki az információk védelmét addig, míg majd a Jedi Rendet újjá lehet építeni. Mestere, Jocasta azonban ott maradt a Jedi Archívumban, és szembeszállt Darth Vaderrel.

Anakin-Darth Vader azt követelte Jocasta Nutól, hogy nyissa ki neki a páncélajtókat, és adjon hozzáférést a Jedi figyelmeztetőadóhoz. Miután Jocasta ezt megtagadta, Vader keresztüldöfte Madame Nut. Ezt látva az összes Jedi rárohant Vaderre és klónjaira, de azok túlnyomórészt legyőzték az Archívum őrzőit, erre a maradék esélytelen Jedi elkezdte saját több évszázadnyi holokönyvét elpusztítani, inkább, mint hogy a gonoszok kezébe kerüljön. Ezt a kétségbeesett akciójukat a Battlefront 2 is megörökíti, ahol az a küldetésünk Anakinékat irányítva, hogy akadályozzuk meg a Jediket, hogy elpusztítsák az értékeiket. Miután ezt megakadályozták, Vader utasította embereit, hogy biztosítsák az Archívumot és a maradék információit, majd értesítette Sidioust, hogy a Jedik információi immár az övék. Sidious megbízta Armand Isardot, hogy szedjen ki minden elérhető dolgot a még megmenthető romokból is. A füstölgő Archívum romjai közt a később visszatérő Kenobi és Yoda mesterek pedig megtalálják majd a halott Jocasta Nut. Miután a Galaktikus Birodalom létrejött, Sate Pestage deklarálta, hogy a “gaz” Jocasta Nu olyan információkat rejtegetett az Archívumában, mely a Birodalmat, és annak békés lakosait “súlyosan fenyegette volna”.

Jocasta Nu karakterét direkt az Epizód 2 miatt hozták létre, ahol Alethea McGrath színésznő alakította, sőt, ugyanő szinkronizálta is a Revenge of the Sith játékban, ahol látható egy átvezető animációban, ahogy Darth Vader megöli őt. A film magyar szinkronváltozatában Tímár Éva Művésznő adta a hangját Jocastának. A rajzfilmben azonban már sem az angol, sem a magyar szinkronhanghoz nem ragaszkodtak a készítők, Amerikában Flo Dire szinkronizálta, itthon pedig Kassai Ilona kaphatta Jocasta karakterét.

A Jocasta szó egyébként görög eredetű. A görög mitológiában Oidipusz király anyja, és felesége Jocasta volt, de aki ismeri a témát, tudja, hogy ez nem 2 személy volt, hanem egy és ugyanaz. Ennek a szolidan sem egészségesnek mondható dolognak nem tudom, mi köze lehet Jocasta Nuhoz, Lucasék mindig valami céllal választanak mitológiai és történelmi neveket, ezügyben én nem jöttem rá, hogy a vérfertőző Oidipusz király története hogy kapcsolódhat minden idők egyik legtanultabb Jedi mesteréhez, Jocasta Nuhoz.

konyvtar_olasz_milano
konyvtar_olasz_roma
konyvtar_ir_dublin

Mikor George Lucas csapata a Jedi Archívumot tervezte, akkor több valódi könyvtárat is tanulmányoztak, hogy azok specialitásait felhasználva alakíthassák ki az övéket. A Jedi Archívumnak egy kétemeletes, hosszú teremnek kellett lennie, ahol a könyvespolcok kétoldalt vannak elhelyezve. Ehhez jó kiindulási alapot teremthetett a milánói könyvtár. Ugyanakkor egy magas terű, tágas szobát kellett létrehozni, ahol középen dolgozó és tanulóasztalok vannak elhelyezve, ahol a Jedik használhatják a gépeket, és olvashatnak, ehhez picit lehetett meríteni a római könyvtárból, de ehhez át kellett tolni az asztalokat középre, és 90 fokkal elforgatni. Végezetül szerették volna, hogy szobrok legyenek a polcok előtt a híresebb Jedikről, ehhez, és gyakorlatilag az összes eddigi kritériumhoz megfelelő lett a dublini Szentháromság könyvtár Írországból, ahol híres személyiségek mellszobrai állnak a sorok előtt, többek közt Jonathan Swift szobra is. Ezt a könyvtárat szinte “csak” digitálisan le kellett képezni, szinte egy az egyben fel lehetett használni a Jedi Archívumhoz, létrehozva a Star Wars egyik legmasszívabb kulturális helyét.

Böngészd te is rendszeresen a CustomStarWars archívumát!