Holokron

Ebben a rovatban ötvözni szeretném a Star Wars három alapkomponensét a cikkekben. Arra törekszem, hogy a cikkek írásában egyesítsem a különböző információkat a filmekből, a Kiterjesztett Univerzumból, és a játékok világából. És miért neveztem el a rovatot a Holokronról? Olvasd el a cikket, rögvest kiderül!

jedi holokron
a nagy holokron

A Holokronok értékes műtárgyak a Star Wars Kiterjesztett Univerzumában. Vannak Jedi és Sith Holokronok is. A Jedi Holokronokat az ősi Jedi tudás őrzőjének tartják. Hatalmas mennyiségű adatot tárolnak magukban. (Ez a rovat nem fogja töredékét sem tartalmazni, kisöccse sem lesz a Holokronnak, de poén volt a Holokronokról elnevezni a rovatot.) A Holokronok kristályhálóhoz hasonló szerveződésűek (gyakorta kocka alakban). A Star Wars filmek idejére ez a technológia gyakorlatilag eltűnt. De azért szerencsére maradt egy pár, ezek tárolják a Jedik összegyűjtött információinak egy részét magáról az Univerzumról, művészetekről, ősi járművek technológiai vázlatairól, személy(iség)ekről, és más egyebekről. Ezek a Jedik által készített precíz szerkezetek további értékes infókat tárolnak Jedi Erő használati technikákról, kiképzési módokról, és a lézerkard gyártás- , és használat módjáról. Általában Erőhasználók tudják a Jedi Holokront használni. De vannak olyan holokronok is, melyet hétköznapi emberek is képesek használni, de ez többnyire csak a barázdák, vagy a felület manipulálásában merül ki. 

Néhány történet szerint a holokron néha képes olyan tudást, vagy inkább tudatot raktározni is magában, mely akár személyiségnek is nevezhető. Jó oldali, tehát Jedi holokronoknál ezt a tudatot egy régi Jediről nevezték el, aki nagy mennyiségű adatot helyezett el az adott holokronban, és Őrzőnek nevezték. Az Őrző megtagadhatta az információnyújtás nem Erőhasználóktól. De ezek a Jedi Holokronok még a Jedikben és érzékelték az Erő adott szintjét, és megtagadhatta, vagy átadhatta a kért tudást attól függően hogy adott tudás a Jedi számára nem volt-e túl sok, vagy esetleg veszélyes az ő szintjéhez képest. 

Volt egy Nagy Holokron is, ez egy 12 oldalú labdaforma Holokron volt, melyet a Jedi Templom könyvtárában őriztek. Ebben volt állítólag tárolva a legtöbb Jedi tudás. Úgy tervezték, hogy könnyű legyen a használata az Erő használóinak, még egy padawannak is. Az előzmény trilógia idején már a Holokronokat elzárva tartották, a Jedi Archívumban voltak, és csak a legidősebb Jedik férhettek hozzá. Azt azonban még a legtöbb Templomban élő Jedi sem tudta, hogy Sith Holokronok is vannak az épületben! Azokat a Holokronokat azért tartották ott, hogy ha a Jedik ismét szembekerülnének a Sith-ekkel egyszer, akkor a Mesterek kikérhessék a Holokron tanácsát, hogy lehet legyőzni a Sith veszélyt. 


Egy kis Holokron történelem:

Boda Baas holokronja


A Holokronok először 1992-ben jelentek meg egy Dark Horse képregényben a „Dark Empire” Sötét Birodalomban. Az újjászületett Császár ad egyet Leia Organa Solonak. Az a Holokron az adatbankjában tárolja egy Jedi mester, Boda Baas tudását, ami/aki egy hologram formájában képes is társalogni Leiával. Count Dooku egyszer pedig ellopott egy Sith Holokront a Jedi Templomból még az első Coruscant-i csata alatt. Később Palpatine elárulja, hogy a többi hamisítvány, ami a Templomban maradt, de neki van pár igazi, amit Darth Plagueis-től, régi mesterétől „örökölt”, akit álmában megölt(ek)… 

Holokron a Clone Wars sztori szerint:

holocron_clone_wars
bolla_ropal
holokron_jedi_archivum
holokron_anakin


A Clone Wars második évadjának első részei is a Holokronok körül forognak. Palpatine (Darth Sidious) megbízza Cad Banet, hogy szerezzen meg egy holokront a Jedi Templom titkos archívum részéből. Azért van rá szüksége, hogy a Bolla Ropal nevű rodiai Jedinél levő adatkristályt le tudja olvasni, melyet csak úgy lehet, ha egyesítik egy holokronnal. A kristályon a Galaxis valamennyi Erő-érzékeny gyermekének nevét, és születési bolygóját tárolják a Jedik. Terve szerint ezeket a gyermekeket korrumpálná, elfertőzné, hogy majdan egy napon egyfajta Dark Jediként beépített emberekként segítsék a Sith Birodalom felélesztését. Cad Bane be is jut a Jedi Templomba, majd a holokron terembe, ahol százával vannak érdekes rekeszekben a Jedi Holokronok. Cad Bane véletlenszerűen kiválaszt egyet, majd egy ügyes trükk segítségével elmenekül értékes relikviájával. Ám gonosz tervükhöz szükség van egy Jedire is, hiszen a kristályt csak egy telekinetikus módszerrel, érintés nélkül lehet behelyezni a holokronba, melynek kristály szerkezetét csakis egy Jedi képes felbontani, egyfajta meditatív, nagy koncentrációt igénylő állapotban. Miután a túszul ejtett Bolla Ropal erre nem hajlandó, halálra kínozzák, majd túszul ejtik Ahsokát helyette, és mesterét, Anakin Skywalkert kényszerítik arra, hogy egyesítse a kristályt a holokronnal, különben megölik Padawanját. Anakin ezúttal kénytelen engedelmeskedni, nehogy kiengedjék Ahsokát a vákuumba, és segít a gonoszoknak a bonyolult műveletben, majd a megfelelő pillanatban megmenti Ahsokát. Anakin ezen kapcsolata a holokronokkal teszi aktuálissá, hogy a Holokron rovat nyitóhangjának felmondására Anakin magyar hangját, kedvelt szinkron művészünket, Moser Károlyt kértem fel. Anakin „elhozza a szabadságot, a békét”, no meg pár Star Wars cikket a CustomStarWars birodalmába is. 🙂 

Holokronok a játékok világában

KotOR sorozat

sith holokron



A Holokronokat személyes gondolatok rögzítésére is használták. A KotOR2-ben egy Sötét Oldalon játszó gamer találhat egy Sith Holokront Korribanon, ami tartalmazza Bastila egy felvételét. Ő ekkor a Sith Lord Revan szerelmeként azt gondolja, hogy utána indul az Ismeretlen Világokba. A Holokron rögzíti Bastila Shan képét és gondolatát, és a jelenben kivetíti 3D-s hologram formájában Exile elé. A Sith holokronok egyébként ritkák. A Rakatáktól származtatják őket, akik egy ilyennel próbálták elnyerni a Sith-ek bizalmát. A Sith Holokronból Sötét Erő áramlik, amit aktiválódáskor az Erőbe rezeg. Csak pár ismert Sith Holokron létezik abban a korban, amikor és amiből Atris párat birtokol a Telosi Jedi Akadémián. Van pár szomorú eset, amikor egy Sith Holokronból kiáradó gyűlölettel teli rosszindulatú tudat képes megfertőzni, befolyásolni egy vele kapcsolatba kerülő egyént, ilyet a Jedi Holokronok amúgy nem tudnak. Néhány Sith Holokron teljes hozzáférést ad aktiválójának a benne tárolt Sötét Oldali tudáshoz. Annak Őrzője képes a hatalom ígéretével befolyása alá vonni a használóját, akár egy Erőben járót is. A Jedi történész Atris felismeri a Holokron vonzását, ám lassan felemészti őt a Sötét Oldal. A KotOR2-ben egy „jó” Exile-nak meg kell küzdenie Atrisszel miután az átáll a Sötét Oldalra, és miután legyőzi rá kell döbbennie, hogy Atris-hez beszéltek a falon körben levő Sith Holokronok, és most megpróbálnak HOZZÁ is beszélni, hogy őt is átcsábítsák! 

Galactic Battlegrounds

Galactic Battlegrounds nevű játékban is vannak holokronok szana-széjjel a pályán. Ha egy Jedivel vagy egy Sith-tel bevisszük őket egy Jedi vagy egy Sith templomba, egy állandóan gyarapodó nova forráshoz jutunk általa. Mind az 5 Holokron megszerzése és megtartása pedig a játék megnyerésének egy módja. (Erről olvassátok el a kész Galactic Battlegrounds cikkemet!) 

Hasonló esszé jellegű, informatív cikkeket tervezek a Holokron rovatba tehát, ezért is lett ez a címe. Maga a cikknyitó is egyfajta tényfeltáró írás akart lenni, nem pusztán egy intro. Kérlek, maradjatok a CustomStarWarsszal, és olvassátok majd az itt megjelenő anyagokat is! 

A cikket írta Rostás Norbert 2008.február 17.